304
Ο Πέδρο Ντούκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας ισπανικής κυβέρνησης | J.J. Guillen/Pool via Reuters

Ο αστροναύτης που προσγειώθηκε στο υπουργείο Επιστημών της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2018, 12:02
Ο Πέδρο Ντούκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας ισπανικής κυβέρνησης
|J.J. Guillen/Pool via Reuters

Ο αστροναύτης που προσγειώθηκε στο υπουργείο Επιστημών της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2018, 12:02

Τον Πέδρο Ντούκε, τον πρώτο Ισπανό που ταξίδεψε στο διάστημα, επέλεξε ο Πέδρο Σάντσεθ να έχει στο πλήρωμά του, αναθέτοντάς του το υπουργείο Επιστημών, όπως δημοσιεύει το CNN.

Ο 55χρονος Ντούκε, που έχει σπουδάσει αεροναυπηγική, έγινε διάσημος σε όλη την Ισπανία όταν πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή στο Διάστημα, πριν από 20 χρόνια. Θα αναλάβει υπουργός Επιστημών και στο χαρτοφυλάκιό του υπάγονται επίσης ο τομέας των πανεπιστημίων και της καινοτομίας.

dupue
Από το σκάφανδρο, στο υπουργείο. Ποιο θα είναι πιο δύσκολο; (YouTube)

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντούκε ευχήθηκε να ζούσε ακόμη η μητέρα του για να τον δει υπουργό. Στο ίδιο χαριτωμένο και τρυφερό tweet, δημοσίευσε ένα σκίτσο στο οποίο μια ηλικιωμένη γυναίκα ξεπροβοδίζει τον γιο της και του λέει: «Να θυμάσαι γιε μου, οι σημαντικές δουλειές είναι ο παράδεισος του διαβόλου». Εκείνος κοιτά απορημένος, φορώντας κοστούμι και κρατώντας έναν χαρτοφύλακα.

Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης το 1986 και έξι χρόνια αργότερα επιλέχτηκε για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης υποψήφιων αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Αφού εκπαιδεύτηκε στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, έκανε την πρώτη του διαστημική πτήση το 1998 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery.

Εμεινε για εννέα ημέρες στο Διάστημα, πραγματοποιώντας τριάντα επιστημονικά πειράματα που σχετίζονται με θέματα όπως η ανάπτυξη των φυτών και η ανθρώπινη γήρανση έξω από τον πλανήτη Γη.

Οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί παρακολούθησαν την πρώτη του διαστημική περιπέτεια ζωντανά. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2003, ο Ντούκε επέστρεψε στο Διάστημα, αυτή τη φορά με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ που τον μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προηγουμένως, το 1999, είχε τιμηθεί με το σημαντικό Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας, το οποίο συχνά αποκαλείται «Νομπέλ του Ισπανόφωνου Κόσμου».

Τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε ένθερμο υποστηρικτή πρακτικών όπως η ομοιοπαθητική, ενώ επέκρινε δριμύτατα τις περικοπές στην επιστημονική έρευνα και στην εκπαίδευση που προωθούσε ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...