Σε πλήρη παράταξη: ο Γιώργος Λάνθιμος, η Ρέιτσελ Βάις, ο Κόλιν Φάρελ, η Λία Σεϊντού και η Τζέσικα Μπέρντεν κατά την 68η τελετή των Καννών | http://picturehouseblog.co.uk/
Επικαιρότητα

Ο «Αστακός» των κόκκινων χαλιών και των βραβείων

Μετά τα σημαντικά βραβεία στις Κάννες και το Βερολίνο, η ταινία προτάθηκε και στα φημισμένα βρετανικά BAFTA – Ολες οι διεθνείς επιτυχίες που έχει καταγράψει μέχρι τώρα
Protagon Team

Σε μια δυστοπική κοινωνία, όχι σε τόσο μακρινό μέλλον, όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ξενοδοχεία. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν το ταίρι τους μέσα σε ένα ασφυκτικό διάστημα 45 ημερών. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος.

Για όσους δεν έχουν δει ακόμη τον αγγλόφωνο «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, ακροθιγώς, αυτή είναι η ιστορία που πραγματεύεται αν και οι υπαρξιακές προεκτάσεις του είναι πολύ βαθύτερες. Απόδειξη της αξίας του είναι τα βραβεία που συλλέγει από την αρχή της προβολής της στις αίθουσες και φιλοδοξεί να συλλέξει και στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις 24 Μαΐου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε το  Βραβείο Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. To βραβείο στο Γιώργο Λάνθιμο απένειμε η Λετίσια Κάστα, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον σεναριογράφο του Ευθύμη Φιλίππου. Για να γίνει κατανοητή η επιτυχία του, αξίζει να σημειωθεί ότι τo βραβείο της Κριτικής Επιτροπής είναι το τρίτο σημαντικότερο μετά τον Χρυσό Φοίνικα και το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής Grand Prix. Επιπροσθέτως, τούτη είναι η πρώτη διάκριση που έχει λάβει ταινία έλληνα δημιουργού από το 1998, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα».

Ακολούθησε ένα βραβείο – αυτό του β’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν – καθώς και άλλες έξι υποψηφιότητες στα British Independent Film Awards, αλλά η σημαντική διάκριση ήλθε τον Δεκέμβριο.

Στις 13 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ο «Αστακός» ήταν εκεί. Αυτή τη φορά έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο σεναρίου και κοστουμιών (με την υπογραφή της Σάρα Μπλέκινσοπ). Να σημειωθεί πως συνολικά η ταινία είναι προταθεί για πέντε βραβεία (επιπλέον: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή της Κόλιν Φάρελ).

Το… καλό μένει να τριτώσει στα φημισμένα βραβεία BAFTA, τα οποία είναι γνωστά και ως τα βρετανικά Οσκαρ. Η βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε την Παρασκευή τις υποψηφιότητές για τα φετινά βραβεία και ο «Αστακός» επιλέχθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο της καλύτερης Βρετανικής ταινίας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου.

Το πορεία του «Αστακού» στο εξωτερικό έχει μέχρι στιγμής πολλές μεγάλες και μικρότερες «στάσεις» στα λογής… κόκκινα χαλιά.

Στα British Independent Film Awards είχε προταθεί για επτά κατηγορίες (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικής ερμηνείας, Β’ Ανδρικού ρόλου, Β΄Γυναικείου ρόλου και Παραγωγής). Τελικά, τυχερή ήταν η ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν.

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια: στα βραβεία της Ενωσης Κριτικών Βελγίου, ο «Αστακός» έχει προταθεί για το Grant Prix και το επόμενο διάστημα αναμένονται τα αποτελέσματα. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ έλαβε το βραβείο «ARTE International Prize for Best CineMart 2013 Project».

Η γνωστή «London Film Critics’ Circle» έχει προτείνει τον «Αστακό» για τα βραβεία της καλύτερης Βρετανικής ταινίας της χρονιάς, του Α’ Ανδρικού ρόλου και του Α’ γυναικείου ρόλου. Κι εδώ τα βραβεία αναμένονται να δοθούν στο άμεσο μέλλον.

Το αντίστοιχο «Dublin Film Critics’ Circle» έδωσε την πέμπτη θέση στις κατηγορίες «Καλύτερη ιρλανδική ταινία» και «Καλύτερος Ηθοποιός».