268
Ο Αρμάντ Ντουπλάντις έχει μόλις περάσει -και μάλιστα- με άνεση τα 6,15 μ. Και το πανηγυρίζει μέχρι να πέσει στο στρώμα | REUTERS/Ciro De Luca TPX

Ο απίστευτος Αρμάντ Ντουπλάντις «γκρέμισε» τον θρυλικό Σεργκέι Μπούμπκα

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 13:59
Ο Αρμάντ Ντουπλάντις έχει μόλις περάσει -και μάλιστα- με άνεση τα 6,15 μ. Και το πανηγυρίζει μέχρι να πέσει στο στρώμα
|REUTERS/Ciro De Luca TPX

Ο απίστευτος Αρμάντ Ντουπλάντις «γκρέμισε» τον θρυλικό Σεργκέι Μπούμπκα

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 13:59

Υπάρχουν κάποιες επιδόσεις στον κλασικό αθλητισμό που στέκουν στοιχειωμένες στον χρόνο. Και δεν μιλάμε για τα ρεκόρ στα σπριντ των γυναικών –που κόλλησαν στα 80s όταν τα αναβολικά ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα– αλλά για επιδόσεις που έγιναν από έναν πρωταθλητή που βρέθηκε στην καλύτερή του μέρα και έπειτα κανείς άλλος δεν κατάφερε να πετύχει κάτι ανάλογο.

Αν ρωτήσεις τους περισσότερους aficionados του στίβου θα σου πουν για το μυθικό ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον, που τον Οκτώβριο του 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού, πήδηξε στα 8,90 μ. στο άλμα εις μήκος. Θα έπρεπε να περάσουν 23 χρόνια μέχρι ο Μάικ Πάουελ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Τόκιο, να πετάξει στα 8,95 μ. και να θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το αγώνισμα, το οποίο στέκει ακόμα.

Ενα άλλο στοιχειωμένο ρεκόρ που έμενε ξεχασμένο και χωρίς πρόκληση επί δεκαετίες, ήταν αυτό του θρυλικού Σεργκέι Μπούμπκα στο άλμα επί κοντώ. Ηταν Ιούλιος του 1994 όταν ο μέγας Ουκρανός είχε πηδήξει στα 6,14 μ. στο Σεστριέρε της Ιταλίας. Εκτοτε υπήρξαν μεγαλύτερα άλματα, όμως αυτά έγιναν στον κλειστό στίβο, όχι στον ανοιχτό. Ασχέτως αν η IAFF δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ ανοιχτού και κλειστού στίβου για το συγκεκριμένο αγώνισμα και τις επιδόσεις του, το ρεκόρ του Μπούμπκα σε ανοιχτό στάδιο παρέμενε. Μέχρι την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, οπότε ο απίστευτος Σουηδός Αρμάντ Μόντο Ντουπλάντις πέρασε τα 6,15 μ. στη δεύτερη προσπάθειά του στο συγκεκριμένο ύψος στο τουρνουά Πιέτρο Μενέα στη Ρώμη.

Ο Ντουπλάντις είχε ήδη πηδήξει 6,18 μ. στον κλειστό στίβο στη Γλασκώβη τον περασμένο Φεβρουάριο. Αλλά αυτή τη φορά πήρε τα συγχαρητήρια του αθλητή που αποκαθήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...