416
Με την απάντηση του αντεισαγγελέα του Α.Π. καταρρίπτονται ουσιαστικά οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ περί «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων», | INTIMEnews

Ο αντεισαγγελέας Μπρακουμάτσος απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή «Σαράφη» – «Κελέση»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 12:00
Με την απάντηση του αντεισαγγελέα του Α.Π. καταρρίπτονται ουσιαστικά οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ περί «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων»,
|INTIMEnews

Ο αντεισαγγελέας Μπρακουμάτσος απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή «Σαράφη» – «Κελέση»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2020, 12:00

Θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, χαρακτηρίζει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, την έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

Aπαντώντας στην αίτηση-αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων», ο αντεισαγγελέας δηλώνει ότι «δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

Ως προς τον τρόπο εξέτασης των «Κελέση» και «Σαράφη» ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς μένει στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με αυτή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν τελικά  εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, οι δύο μάρτυρες θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Οπως μετέδωσε το Mega Channel, τρεις είναι τρόποι ώστε να αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

Πρώτον, να κριθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (δηλ. την Ελένη Τουλουπάκη) και τον εποπτεύοντα της Εισαγγελίας ότι οι δύο μάρτυρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι σε καθεστώς προστασίας.

Δεύτερον, να υπάρξει σχετικό αίτημα της Προανακριτικής, αν και πάλι την απόφαση θα λάβουν η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ο εποπτεύων εισαγγελέας.

Τρίτον, αν ληφθεί απόφαση, να εξεταστούν με πρόσωπα που έχουν φωτογραφηθεί ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την ιδιότητα και έχουν ήδη καταθέσει στην Προανακριτική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόθεση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι να αποσταλεί επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, με την οποία θα ζητείται να εξεταστούν οι δύο μάρτυρες τουλάχιστον με τον τρόπο εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα Σοφουλάκη, καθώς επίσης η επανεξέταση των όρων βάσει των οποίων απολαμβάνουν του καθεστώτος προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν επισημάνει ήδη από την Τετάρτη κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα «δεν είναι στο χέρι» της Προανακριτικής, αλλά στη διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης, δικονομικά δεν μπορεί να αρθεί το καθεστώς προστασίας, καθώς η μη εμφάνιση των δύο μαρτύρων για να εξεταστούν από κλιμάκιο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν διώκεται ποινικά και δεν οδηγεί σε άρση της προστασίας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...