664
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ομιλία του στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «αυριανός πρωθυπουργός»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 19:02
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ομιλία του στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «αυριανός πρωθυπουργός»

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 19:02

«Ο Πρωθυπουργός είναι αρνητής της πραγματικότητας». Αυτό τόνισε στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο το αληθινά ξεχωριστό αυτής της ομιλίας, της δεύτερης σε αυτή τη σε υψηλούς τόνους συζήτηση στην Ολομέλεια, ήταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χρόνια, τρεις εκλογικές συντριβές και σταθερή δημοσκοπική καχεξία, συστήθηκε ως… «αυριανός πρωθυπουργός»!

Βέβαια, ολη η δευτερολογία του κ. Τσίπρα ήταν βέβαια μια προσωπική επίθεση στον σημερινό Πρωθυπουργό.

«Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία μεγάλωσε και σε μένα αλλά και στον μέσο πολίτη που παρακολουθεί, που βλέπουν την ακρίβεια να τους πνίγει αλλά και στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους. Η ανησυχία μου μεγάλωσε ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή. Το ίδιο που μας έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι. Και αυτό όταν η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει δημοσίως ότι η ακρίβεια είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και η άνοδος στις τιμές της ακρίβειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία…Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία μου όταν βλέπω το προσχέδιο του προϋπολογισμού και βλέπω ότι οι κοινωνικές δαπάνες για την ενίσχυση των νοικοκυριών είναι μηδέν» είπε ο κ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας και απαντώντας στον Πρωθυπουργό είπε: «Το μερίδιο του ΑΕΠ που πηγαίνει στους μισθούς στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μειώνεται, τώρα είναι 34% έναντι 48% στην ΕΕ… Το μεγαλύτερο μέρος των φοροαπαλλαγών που ανακοινώσατε μετά τις εκλογές -με τα 37 δισ. που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-, πήγε στα υψηλά εισοδήματα». 

Απάντησε και στο επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι η οικονομία καλπάζει ρωτώντας: «Εάν η οικονομία καλπάζει γιατί δεν στηρίζετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Γιατί ο κ. Σκυλακάκης παγώνει πληρωμές ΕΣΠΑ; Γιατί πέσατε τόσο έξω στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Λέγατε ότι το 2021 θα έχουμε απορροφητικότητα 2,6 δισ. Στο μεσοπρόθεσμο είπατε ότι τελικά θα έχουμε 1,6 δισ. Τελικά, θα έχουμε μετά βίας 150 εκατ. ευρώ…Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, το πάγωμα στο σύνολο των αγροτών. Αφού η οικονομία καλπάζει γιατί δεν τα εφαρμόζετε; Ένα μέσο νοικοκυριό, αν εφαρμοζόταν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και προτείναμε με τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ και απορρίψατε, θα πλήρωνε τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα…Με την τροπολογία που προτείναμε για την αμόλυβδη, θα πλήρωνε τουλάχιστον 25 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα, 100 ευρώ το μήνα…Η Κομισιόν προτείνει αναστολή πληρωμών για ευάλωτους καταναλωτές, όχι ρευματοκοπές, μείωση ΕΦΚ και έλεγχοι στα καρτέλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίας ενσωματώνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν και τις καταψηφίσατε…Η πολιτική σας είναι ταξική, μεροληπτεί υπέρ του 1% της ελληνικής κοινωνίας και όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν την κρίση…Ανησυχώ για την ανεπάρκειά σας, γιατί είσαστε αρνητής της πραγματικότητας, ανησυχώ γιατί έχουμε έναν πρωθυπουργό που τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία». 

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι θα έπρεπε να κάνει πιο αποφασιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των καρτέλ. «Δεν μπορεί τρεις μήνες μετά την κορύφωση των τιμών η απάντηση σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι “συστήνουμε ομάδες εργασίας για να εξετάσουμε το φαινόμενο”», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Απάντησε στον Πρωθυπουργό και για το θέμα της ΔΕΗ και το επιχείρημα του για την αύξηση της τιμής της μετοχής: «Οι καταναλωτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς παίρνουν μέρισμα από την αύξηση των μετοχών της ΔΕΗ; Και αφού ανεβαίνει τόσο πολύ η τιμή της μετοχής γιατί πουλήσατε και μάλιστα χωρίς συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου;». 

Κλείνοντας επανέλαβε ότι είναι ανήσυχος γιατί «όσο η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές εμμονές και στις αποφάσεις και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα». Απαντώντας στον Πρωθυπουργό που του είπε ότι δεν θα ανεχθεί απειλές από κανέναν (για το θέμα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροπορίας στην Καλαμάτα), ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν απειλώ κανέναν ούτε επενδυτή ούτε υπηρεσιακό παράγοντα. Έχω ευθύνη όμως όταν σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα, όταν κλείνετε συμφωνίες με 1 δισ. υπερκοστολόγηση για την Καλαμάτα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός να έρχομαι εδώ και να σας καταγγέλλω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...