446
Φωτογραφία από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2017 στα Εξάρχεια μετά την πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Οι αντιεξουσιαστές απειλούν με κύμα επιθέσεων που θα «σαρώσει την κυβέρνηση» | ΙΝΤΙΜΕnews

Οι αναρχικοί απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ με «νέο Δεκέμβρη του 2008»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2018, 12:17
Φωτογραφία από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2017 στα Εξάρχεια μετά την πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Οι αντιεξουσιαστές απειλούν με κύμα επιθέσεων που θα «σαρώσει την κυβέρνηση»
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οι αναρχικοί απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ με «νέο Δεκέμβρη του 2008»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2018, 12:17

Τα Δεκεμβριανά του 2008 συνέπεσαν με την εποχή μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία Αλαβάνου στη νέα εποχή Τσίπρα που τελικά οδήγησε στην εκτόξευση των εκλογικών ποσοστών του πολυτασικού κόμματος. Από κομματικός σχηματισμός συνιστωσών εξελίχθηκε σε κόμμα εξουσίας, με τον Αλέξη Τσίπρα αδιαμφισβήτητο και ισχυρό ηγέτη του.

Σε πρώτη φάση οι ταραχές τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 (και των ημερών που ακολούθησαν) «τραυμάτισαν» τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός των επεισοδίων. Ο ίδιος όμως ο επικεφαλής του, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με άρθρο του στο Ρrotagon, επέμεινε λέγοντας ότι «εξακολουθούμε να μην μετανιώνουμε για το Δεκέμβρη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», έγραφε τότε ο σημερινός Πρωθυπουργός, «ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια αυτής της εξέγερσης. Και το πλήρωσε», καθώς «πολύ γρήγορα η δημόσια συζήτηση σταμάτησε να επικεντρώνει στα εύφλεκτα υλικά και εστιάστηκε στα αποκαΐδια. Και όσοι τολμήσαμε να εστιάσουμε στον ορθό λόγο, μετατραπήκαμε σε ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού».

Την περίοδο εκείνη όμως, ήταν που χτίστηκαν και οι δεσμοί του τόσο με τον Κώστα Καραμανλή όσο και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση της αναταραχής, ενώ παράλληλα χτίστηκε και το προφίλ του πολιτικού ηγέτη που νιώθει και αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των νέων, που κατανοεί τα ξεσπάσματα τους και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Δέκα χρόνια μετά ο πρωθυπουργός πια, Αλέξης Τσίπρας, απειλείται με μία νέα 6η Δεκεμβρίου, την ώρα που πολλαπλασιάζονται με ανησυχιτικό ρυθμό οι καταδρομικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την ευθύνη για μία από τις επανειλημμένες επιθέσεις με μολότοφ κατά των ΜΑΤ, στην οδό Τοσίτσα, στα Εξάρχεια, ανέλαβε ομάδα αναρχικών που προειδοποιεί ότι «θα χυθεί αίμα» αν πάθει κάτι ο κατηγορούμενος για τα τρομοδέματα ομοϊδεάτης τους -απεργός πείνας και δίψας- Ντίνος Γιαγτζόγλου.

Εκτός από την επίθεση στη  διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε μπαράζ εμπρησμών αυτοκινήτων σε διαφορετικές περιοχές του Λεκανοπεδίου (από την οδό Κωνσταντινουπόλεως και την Ανω Κυψέλη, μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας), αλλά και επίθεση με γκαζάκια σε υποκατάστημα τράπεζας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Είχε προηγηθεί η καταδρομική επίθεση -μία ακόμη- στην οδό Ερμού, στο κέντρο της πρωτεύσουας , αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η «υπόσχεσή» τους ότι μπροστά σε αυτά που ετοιμάζονται να κάνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ο Δεκέμβριος του 2008 θα μοιάζει με «ευχάριστη ανάμνηση» για τους κυβερνώντες.

Στη σχετική ανάρτησή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου απειλούν ευθέως για «ενα κύμα που θα σαρώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει τον Δεκέμβρη του 2008 μια ευχάριστη ανάμνηση». «Θα χυθεί αίμα αν πεθάνει ο Ντίνος…», «θα καεί η πόλη», «θα κάψουμε ό,τι καίγεται», προειδοποιούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...