320
Δύο σουνίτες τρομοκράτες, το 2001: αριστερά ο Σαουδάραβας Οσάμα μπιν Λάντεν και δεξιά ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Ο πρώτος είναι νεκρός από χρόνια και ο δεύτερος «εξαφανισμένος» | EPA/AUSAF NEWSPAPER / HANDOUT

Ο Αλ Ζαουάχρι της Αλ Κάιντα θυμήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 11:06
Δύο σουνίτες τρομοκράτες, το 2001: αριστερά ο Σαουδάραβας Οσάμα μπιν Λάντεν και δεξιά ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Ο πρώτος είναι νεκρός από χρόνια και ο δεύτερος «εξαφανισμένος»
|EPA/AUSAF NEWSPAPER / HANDOUT

Ο Αλ Ζαουάχρι της Αλ Κάιντα θυμήθηκε την 11η Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 11:06

Θα μπορούσε να του διαφύγει; Αδιαμφισβήτητα, είναι το κορυφαίο γεγονός των ημερών, οπότε η απάντηση είναι όχι, σε καμία περίπτωση.

Και όμως, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, ο διατελέσας και χειρουργός ιατρός Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, στο «μήνυμά» του για την 19η επέτειο της αεροπορικής επίθεσης των ισλαμιστών στις ΗΠΑ δεν είπε λέξη για τη συμφωνία Ισραήλ – Εμιράτων, αυτήν την ιστορική στροφή που μεταβάλλει το τοπίο στη Μέση Ανατολή και αλλάζει άρδην τον συσχετισμό δυνάμεων εις βάρος του τζιχαντισμού.

Αντί, λοιπόν, για τα κεφαλαιώδη, ο Αλ-Ζαουάχρι, ο άλλοτε υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν, στο σχετικό βίντεό του τα έβαλε με το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το οποίο και κατηγόρησε για υπονόμευση του τζιχαντισμού. Η τέτοια… χαμηλή στόχευση, λοιπόν, πριν από οτιδήποτε άλλο, δείχνει και την εμβέλεια των διαθέσιμων τρομοκρατικών όπλων.

Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στο στόχαστρο της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκονται πάντα, όπως διατυμπάνισε ο Αλ-Ζαουάχρι, τα «καταπιεστικά για τους μουσουλμάνους καθεστώτα», αλλά και οι χώρες που «δεν αποδέχονται την ύπαρξη των μουτζαχεντίν» και του τζιχαντισμού εν γένει, όπως είναι «η Συρία, το Ιράκ, οι χώρες του Μαγκρέμπ».

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα παραπάνω είναι ότι η Αλ Κάιντα απειλεί όχι μόνο τη Δύση πια, αλλά και μουσουλμανικές χώρες.

Αλλά, ως φαίνεται, η απειλή στη Δύση είναι βασικά θεωρητική υπόθεση, αφού η διαβόητη οργάνωση δεν έχει δυνάμεις για να απλώσει και πάλι μέχρις εκεί τα πόδια της. Το ενδιαφέρον της στρέφεται αναγκαστικώς στη γειτονιά της, σε περιορισμένο χώρο, όπου και ο κύκλος των ακολούθων της.

Δεδομένου ότι το Ισλαμικό Κράτος, ο ISIS, ήταν ανταγωνιστικό της Αλ Κάιντα τζιχαντιστικό σχήμα, ό,τι έχει απομείνει πλέον από το δικό της δίκτυο θα επιδιώξει δράση σε τοπικό επίπεδο, εγκαταλείποντας τα όνειρα για επιθέσεις σε μακρινούς, μεγαλεπήβολους στόχους.

Εξάλλου για τον ίδιο τον Αλ-Ζαουαχίρι ακούγονται πολλά και διάφορα και αντικρουόμενα μεταξύ τους.

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την τύχη τού «εξαφανισμένου» αιγυπτίου χειρουργού: ενδέχεται να είναι σοβαρά άρρωστος, ακόμη και νεκρός, ή φυγάς στο Πακιστάν, πιθανώς και στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...