Η εγκατάσταση του Αι Γουέι Γουέι κάτω από την αψίδα του πάρκου της Ουάσινγκτον Σκουέαρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Νέα Υόρκη | Jason Wyche
Επικαιρότητα

Ο Αϊ Γουέι Γουέι προκαλεί και πάλι με αμφιλεγόμενη δημόσια έκθεση για τη μετανάστευση

Ο διάσημος κινέζος καλλιτέχνης τοποθέτησε 300 έργα του σε διάφορα σημεία της Νέα Υόρκης, βασισμένα στις έννοιες του φράχτη και των συνόρων που απαγορεύουν την διέλευση των προσφύγων και στις «στενόμυαλες» απόπειρες για «τη δημιουργία μίσους μεταξύ των ανθρώπων»
Κική Τριανταφύλλη

Σε συνέντευξη τύπου στο Σέντραλ Παρκ, ο καλλιτέχνης εξήγησε γιατί επέλεξε τους φράχτες ως σύμβολο της σημερινής πολιτικής αναταραχής. «Οι περιφράξεις ή τα οριοθετημένα εδάφη πάντα σχετίζονται με εμάς και με τη στάση μας απέναντι στους άλλους», είπε, «στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολιτικές για τον περιορισμό των προσφύγων και μια προσπάθεια να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που συνέβαλαν σημαντικά στην κοινωνία. Προσπαθούν να χτίσουν έναν τοίχο μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, κάτι που είναι μια αδιανόητη πολιτική».

«Δεν υπάρχει ανοχή, είναι διχασμός και προσπάθεια να μας χωρίσουν με βάση το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία και την εθνικότητα», πρόσθεσε, «Είναι οπισθοδρόμηση ενάντια στην ελευθερία, την ανθρωπότητα και την κατανόηση της εποχής μας».

Ο Νίκολας Μπομ, διευθυντής του Public Art Fund, περίμενε οκτώ χρόνια για να συνεργαστεί με τον Αϊ Γουέι Γουέι. Και δήλωσε ότι είναι ευγνώμων γιατί οι κάτοικοι της περιοχής είναι καλοί γείτονες. «Εκτιμούμε πραγματικά την ευελιξία τους», είπε προσθέτοντας, «δεδομένου ότι έχουμε πείρα στην τοποθέτηση περίπλοκων γλυπτών στην πόλη, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε και τη μετακίνηση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου».

Το έργο του Αϊ Γουέι Γουέι έχει ένα σημαντικό μήνυμα για τον Μπομ, ο οποίος το βλέπει μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη: «Όταν ο Αϊ ζούσε στην Κίνα, έκανε αυστηρή κριτική στο καθεστώς και ήταν υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που οδήγησε στη φυλάκιση, την απαγωγή και τον ξυλοδαρμό του», είπε, «δεν θέλαμε να βάλουμε ένα γλυπτό σε ένα βάθρο, αλλά να κάνουμε κάτι για τη Νέα Υόρκη και να το υφάνουμε στον ιστό της πόλης».