973
O Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από τα γραφεία της Πειραιώς. Στο εσωτερικό πονοκεφαλιάζουν από τις πολλές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους | SOOC

Ο αέρας αυτοδυναμίας και η ποσόστωση φέρνουν καραμπόλες ονομάτων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 12:41
O Κυριάκος Μητσοτάκης έξω από τα γραφεία της Πειραιώς. Στο εσωτερικό πονοκεφαλιάζουν από τις πολλές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους
|SOOC

Ο αέρας αυτοδυναμίας και η ποσόστωση φέρνουν καραμπόλες ονομάτων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 12:41

Ποιος, άλλος, θα εκλεγεί βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία; Η προοπτική αυτοδυναμίας –η Pulse στην τελευταία δημοσκόπηση έδωσε ποσοστά που στέλνουν ως και 154 «γαλάζιους» στην επόμενη Βουλή (εδώ)– έχει προκαλέσει… συνωστισμό υποψηφιοτήτων στην Πειραιώς αλλά και μια δύσκολη εξίσωση.

Από τη μία είναι τα πρόσωπα που η ηγεσία της ΝΔ θέλει να δει να εκλέγονται βουλευτές –πρόσωπα που συμβολίζουν την ανανέωση και τη διεύρυνση του κόμματος, αλλά και πρόσωπα που εκτιμήθηκε ότι τα πήγαν καλά στις ευρωεκλογές αλλά δεν εξελέγησαν. Και από την άλλη υπάρχει ο περιορισμός του 40% της γυναικείας ποσόστωσης που μειώνει τις θέσεις για τους άρρενες υποψηφίους στα ψηφοδέλτια.

Παρατηρητές μάλιστα, ανέφεραν ότι είναι πιθανόν την τελευταία στιγμή να υπάρξουν αλλαγές και υποψήφιος να κληθεί να κάνει εκστρατεία σε περιφέρεια διαφορετική από όπου ξεκίνησε.

Στην περίπτωση του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος κατετάγη ένατος στις ευρωεκλογές (με πάνω από 131.000 σταυρούς με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση), τα πράγματα είναι πιο απλά και φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει». Ο κ. Αμυράς είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του ’15 στη Β’ Αθηνών με το Ποτάμι. Τώρα τού προτάθηκε να είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα, περιφέρεια καταγωγής της μητέρας του και δέχτηκε.

Ερωτηματικό συνοδεύει την περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία κατετάγη 24η στην ευρωλίστα της ΝΔ (30.963 σταυροί) και υπάρχουν σκέψεις για υποψηφιότητά της στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου το ’15 είχε εκλεγεί επίσης με το Ποτάμι. Αντιθέτως η Τόνια Αράχωβα κατετάγη στην 36η θέση στις ευρωεκλογές (17.526 σταυροί) αλλά θα είναι υποψήφια στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι δύο περιπτώσεις έχουν μια ειδοποιό διαφορά: η μεν κυρία Μάρκου είναι στη ΝΔ από μεταγραφή, ενώ η κυρία Αράχωβα είχε επιλεγεί από το Μητρώο Στελεχών, έναν από τους πρώτους νεωτερισμούς που είχε εισάγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ.

Περίπλοκα είναι τα πράγματα για τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος στην πρώτη του απόπειρα στην πολιτική είχε μια αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτη παρουσία: κατετάγη 11ος με 106.900 σταυρούς ως τώρα. Ετσι, στην Πειραιώς συζητήθηκε να είναι τώρα υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Το ενδεχόμενο ένταξής του όμως στα ψηφοδέλτια σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπεί ένα ακόμα όνομα –ήδη δε, έχει ανακοινώσει την απόσυρσή του ο Γιάννης Παπαθανασίου, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικαλέστηκε το σύντομο των εκλογών ως αιτία αποχώρησης.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα παρατηρείται κοσμοσυρροή. Σε αυτήν την περιφέρεια που δίνει συνολικά 15 έδρες και στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα εκλεγούν οκτώ βουλευτές της ΝΔ, υποψήφιοι είναι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, οι νυν βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Νίκη Κεραμέως και Ζωή Ράπτη (ορκίστηκε πρόσφατα μετά την παραίτηση των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου), αλλά και οι: Θόδωρος Ρουσσόπουλος (πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός), Νίκος Ρωμανός (πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου), Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας πρώην βουλευτής), καθώς και οι Βασίλης Ξυπολητάς, Νίκος Κωστόπουλος, Σάκης Ιωαννίδης και Μανώλης Γραφάκος (που είναι του λεγόμενου κομματικού σωλήνα). Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τώρα και τον κ. Καιρίδη.

Συνωστισμός παρατηρείται και στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Δαφνής-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας και δίνει 18 έδρες στη Βουλή. Η Πειραιώς εκτιμά ότι μπορεί να εκλέξει άνετα πάνω από οκτώ βουλευτές αλλά… ποιος θα πρωτοεκλεγεί!

Ασφαλώς στην περιφέρεια κυριαρχεί η υποψηφιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Δένδια, ο οποίος το ’15 ήταν πρώτος σε σταυρούς στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της ενιαίας τότε Β’ Αθηνών (πάνω και από τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος κ. Μητσοτάκη).

Υπάρχουν παράλληλα και οι νυν βουλευτές της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, Αννα Καραμανλή και Χάρης Θεοχάρης, αλλά και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος μέσα σε οκτώ χρόνια έχει καταφέρει να κάνει τη διαδρομή Συνασπισμός, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΝΔ. Επιπλέον υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης (πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου) και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν σε αυτήν την περιφέρεια οι υποψηφιότητες των απερχόμενων δημάρχων Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη (τον οποίο δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στις πρώτες θέσεις) και Δάφνης-Υμητού Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Σε όλους αυτούς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τους πρώην γραμματείς της ΝΔ Τάσο Γαϊτάνη και Βασίλη Σπανάκη, καθώς και τον Γιάννη Καλιάννο (με ένα πέρασμα από την Ενωση Κεντρώων), τον Τέλη Αϊβαλιώτη (Δράση) αλλά και την Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού της ΝΔ Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι απέδωσαν στη γαλάζια πύκνωση του Νότιου Τομέα τη μετακόμιση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Δυτικό Τομέα.

Στον Δυτικό Τομέα δίνει ιδιαίτερο βάρος τη ηγεσία της ΝΔ. Είναι μια από τις λίγες περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος στις πρόσφατες ευρωεκλογές και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την Πειραιώς είναι ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει εκεί υποψήφιος. Στον Δυτικό Τομεά (Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Αγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Ιλιο, Περιστέρι, Αιγάλεω) εκλέγονται 11 βουλευτές. Υποψήφιοι είναι επίσης οι νυν βουλευτές, ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, καθώς και οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Γιάννης Λοβέρδος. Σε αυτήν την περιφέρεια, λέει το ρεπορτάζ, η Πειραιώς αναζητά εναγωνίως και άλλες γυναίκες υποψήφιους.

Στην Α’ Αθηνών που δίνει 14 έδρες, η ποσόστωση του 40% δεν φαίνεται να αποτελεί τόσο σοβαρό πρόβλημα για τη ΝΔ. Υποψήφιοι είναι οι βουλευτές Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ υποψήφιες θα είναι η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η ιστορικός Αλεξάνδρα Χαριτάτου και η δικηγόρος Σοφία Νικολάου. Επίσης υποψήφιοι είναι ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας (πρώην εκπρόσωπος του Ποταμιού) αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Στην Α’ Πειραιώς (έξι έδρες) εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιαννης Μελάς και ο προερχόμενος από τη Δράση Τάσος Αβραντίνης. Στη Β’ Πειραιώς, στην οποία η ΝΔ θα δώσει τη μάχη να εκθρονίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη θέση, ενδιαφέρον έχει ότι εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Τραγάκης –ο οποίος όμως το 2017 είχε πει ότι εγκαταλείπει για χάρη του γιου του, «κληροδοτώντας» την έδρα και προκαλώντας τότε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη (εδώ). Στους νέους υποψηφίους που ανακοίνωσε η Πειραιώς είναι μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Δημήτρης Μαρκόπουλος, και προερχόμενη από τον Ολυμπιακό Χριστίνα Τσιλιγκίρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...