255
Ο Σίνζο Αμπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. | Tomohiro Ohsumi/Pool via REUTERS

Ο Αμπε κήρυξε την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 14:13
Ο Σίνζο Αμπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
| Tomohiro Ohsumi/Pool via REUTERS

Ο Αμπε κήρυξε την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 14:13

Αφού τελείωσε το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων –θα γίνουν, αν γίνουν, το καλοκαίρι του 2021– ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ανακοίνωσε ότι κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. H Ιαπωνία αριθμεί σχετικά λίγα θύματα -μόλις 104- και σχετικά λίγα κρούσματα, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που πίεζαν τον απρόθυμο πρωθυπουργό να λάβει μέτρα προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι το συμβούλιο ειδικών της κυβέρνησης έδωσε τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης και ότι «ένας μήνας είναι αρκετός ώστε να υπάρξει ύφεση στη διασπορά του ιού».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της Τετάρτης και ως τις 6 Μαΐου σε έξι επαρχίες, το Τόκιο την Οσάκα, την Φουκουόκα, την Καναγκάβα, την Τσίμπα και την Χιόγκο.

Οι κυβερνήτες σε αυτές τις επαρχίες είναι υπεύθυνοι για τα περιοριστικά μέτρα καθώς και για την έκδοση αδειών σε επιχειρήσεις για να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Οι κυβερνήτες θα αποφασίσουν επίσης το πού θα κλείσουν προσωρινά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σινεμά, θέατρα και άλλοι χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων.

Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και επικοινωνιών, όπως και οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές.

Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...