621
O μικρός Σιμόνε απέναντι στον εκπρόσωπο της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι | Twitter

Ο 15χρονος που έγινε σύμβολο ορθώνοντας ανάστημα μπροστά στους ιταλούς φασίστες

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 19:26
O μικρός Σιμόνε απέναντι στον εκπρόσωπο της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι
|Twitter

Ο 15χρονος που έγινε σύμβολο ορθώνοντας ανάστημα μπροστά στους ιταλούς φασίστες

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 19:26

Καμιά φορά χρειάζονται μόνο μερικές λέξεις για να υψώσουν ένα τείχος στον ρατσιστικό παροξυσμό που κάθε τόσο ξεχύνεται στους δρόμους. Αρκεί να είναι οι κατάλληλες λέξεις την κατάλληλη στιγμή.

Αυτές οι λέξεις, μετρημένες και ώριμες, βγήκαν από το στόμα ενός 15χρονου στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης. Ο Σιμόνε είδε από τη μία ημέρα στην άλλη τη γειτονιά του να μετατρέπεται σε αρένα. Μία αρένα όπου έξαλλοι νεοφασίστες «συμπαραστέκονται» σε αγανακτισμένους πολίτες που δεν θέλουν την εγκατάσταση μερικών δεκάδων Ρομά στην πόλη τους, βάζοντας φωτιά σε κάδους και αυτοκίνητα και καταστρέφοντας τρόφιμα που προορίζονταν για τους Ρομά.

Σε αυτό το σκηνικό μίσους και αλλοφροσύνης βρέθηκε και ο πιτσιρικάς Σιμόνε και δεν δίστασε να πάρει τον λόγο μπροστά στους αλαλάζοντες ακροδεξιούς της Casa Pound και της Forza Nuova.

Οταν μάλιστα ο εκπρόσωπος της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης από το σημείο των επεισοδίων, εκστόμισε πως «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο 15χρονος τον διέκοψε, λέγοντας: «Περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δεν συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;».

Ο έκπληκτος Αντονίνι τον κοίταξε, λέγοντας «και βέβαια μπορείς να το πεις, εμείς δεχόμαστε την αντιπαράθεση». Ο Σιμόνε αδιαφόρησε για το βλοσυρό του βλέμμα και του αντέτεινε τολμηρά: «Είμαι σίγουρος ότι είσαι ένα έξυπνο άτομο αλλά αυτό που κάνετε εδώ είναι είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρα, τη δική μου γειτονιά, μετατρέποντας αυτήν την οργή σε ψήφους για το δικό σας συμφέρον».

Τότε, ο ακροδεξιός εκπρόσωπος τον ρώτησε: «Εσύ είσαι ευχαριστημένος που μετέφεραν εδώ 60 Ρομά;».

Η απάντηση του Σιμόνε; «Εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημά μου δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουν το σπίτι. Οταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός. Ετσι, πάνω σε αυτό το πράγμα όλοι στρεφόμαστε κατά των μειονοτήτων, αλλά εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα».

Στην προβοκατόρικη ερώτηση του Αντονίνι «εάν του μοιάζουν μειονότητα οι Ρομά», ο Σιμόνε αποκρίθηκε: «Αν εμείς είμαστε 60 εκατομμύρια, τότε ναι, είναι μειονότητα. Κατ’ εμέ, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Ρομά ούτε οι Αφρικανοί ούτε κανένας άλλος άνθρωπος».

Οι απαντήσεις του 15χρονου καταγράφηκαν σε βίντεο που τις επόμενες ώρες έκανε τον γύρο της Ιταλίας και όχι μόνο προκαλώντας χιλιάδες θετικά σχόλια για το θάρρος του. Εδωσε μάλιστα αφορμή να σηκωθεί ένα κύμα υποστήριξης στη φωνή του που κατατρόπωσε τον φανατισμό των ακροδεξιών που προπηλάκισαν τους Ρομά (μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πάνω από 20 γυναίκες και 33 ανήλικοι) φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να τοποθετήσουν αυτοσχέδια βόμβα έξω από τη δημοτική δομή.

Ακόμη και η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, επαίνεσε την τόλμη του Σιμόνε. Στον λογαριασμό της στο Twitter, η Ράτζι τονίζει: «Ιδού οι αληθινοί κάτοικοι του Τόρε Μάουρα. Ευχαριστούμε Σιμόνε. Οι νέοι είναι το μέλλον μας. Στη Ρώμη δεν υπάρχει χώρος για τις ακρότητες της Casa Pound και της Forza Nuova».

Φυσικά, ο λόγος του Σιμόνε δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη την κατάσταση στη Ρώμη. Αλλωστε, το… παράδειγμα του Τόρε Μάουρα είναι έτοιμα να ακολουθήσουν και άλλα προάστια της Αιώνιας Πόλης, στα οποία είναι προγραμματισμένο να διοχετευθούν οι Ρομά που δεν έγιναν δεκτοί στην προηγούμενη δομή φιλοξενίας.

Οι ντόπιοι -δίκαια ή άδικα- θα εκδηλώσουν την ανησυχία τους, και οι ακροδεξιοί θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν το μίσος πάνω στο έφορο έδαφος της ανασφάλειας. Και τότε η κάθε γειτονιά θα πρέπει να αναζητήσει έναν ή και παραπάνω σαν τον Σιμόνε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...