276
Ιούλιος 2018. Τον Μάιο του 2022 το ελληνικό κράτος δηλώνει... ανέτοιμο να δικαστεί για τις παραλείψεις του! | Menelaos Myrillas / SOOC

Ντροπή: Το ελληνικό κράτος δήλωσε «ανέτοιμο» για τις αγωγές εναντίον του για το Μάτι

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 15:00
Ιούλιος 2018. Τον Μάιο του 2022 το ελληνικό κράτος δηλώνει... ανέτοιμο να δικαστεί για τις παραλείψεις του!
| Menelaos Myrillas / SOOC

Ντροπή: Το ελληνικό κράτος δήλωσε «ανέτοιμο» για τις αγωγές εναντίον του για το Μάτι

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 15:00

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, φορείς του Δημοσίου εναντίον των οποίων έχουν στραφεί θύματα για να αποζημιωθούν, δήλωσαν πως δεν ήταν… έτοιμοι, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη για τον Νοέμβριο (και αν…)!

Η δίκη αφορούσε αίτημα συγγενών θυμάτων και επιζώντων της φονικής πυρκαγιάς -συνολικά 27 άτομα έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας να αποζημιωθούν από φορείς του Δημοσίου- επρόκειτο να εκδικαστεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. Οπως ανέφερε στο kathimerini.gr η Ιωάννα Μάνδρου, τελικά η διαδικασία δεν ξεκίνησε καν καθώς τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι εγκαλούμενοι δήμοι Πικερμίου, Μαραθώνα και Πεντέλης δήλωσαν δια των νομικών τους εκπροσώπων ότι δεν είναι έτοιμοι και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν φάκελο.

Η αγωγή των 27 είναι η πρώτη από μια σειρά άλλες που αναμένεται ακολουθήσουν με αιτήματα αποζημιώσεων για εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους ή τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά φωτιάς.

Με την αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες σε φορείς του Δημοσίου για σειρά παραλείψεων ή εγκληματικών αμελειών – το συνολικό ποσό που ζητείται με την πρώτη αγωγή, ανέρχεται σε 8,5 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημάνθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, το αίτημα αποζημίωσης των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι αποτελεί την πλέον βασική παράμετρο, πέραν από εκείνη της αναζήτησης και της απόδοσης των ποινικών ευθυνών, καθώς τα θύματα, οι συγγενείς τους και οι επιζώντες, για λόγους ηθικής δικαίωσης δικαιούνται αποζημίωσης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Προκειμένου μάλιστα το αίτημα για αποζημιώσεις να μπορέσει να ευδοκιμήσει δικαστικά, κρίσιμο είναι να προχωρήσουν και οι δικαστικές διαδικασίες στο ποινικό μέρος, έτσι ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των όποιων ποινικών ευθυνών, γεγονός που θα «αδυνατήσει» την αξίωση των θυμάτων για αποζημίωση και ενδεχομένως να την ματαιώσει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News