364
To Ντουμπάι μπορεί να είναι μια υπερσύγχρονη πόλη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση της ερήμου και οι βροχές είναι σπάνιο φαινόμενο... | Shutterstock

Ντουμπάι: Μια (τεχνητή) βροχή θα μας σώσει…

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 12:15
To Ντουμπάι μπορεί να είναι μια υπερσύγχρονη πόλη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση της ερήμου και οι βροχές είναι σπάνιο φαινόμενο...
|Shutterstock

Ντουμπάι: Μια (τεχνητή) βροχή θα μας σώσει…

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2021, 12:15

Η θερμοκρασία στην πιο μοντέρνα και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλούπολη της Μέσης Ανατολής, το Ντουμπάι, αγγίζει πλέον τους 50 βαθμούς Κελσίου, μετατρέποντάς τη σε ένα πραγματικό καζάνι που βράζει. Oπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vanguard,  οι Αρχές της πόλης έχουν αποφασίσει να δοκιμάσουν να δροσίσουν την πόλη των τριών περίπου εκατ. κατοίκων και των περίπου 15 εκατ. τουριστών που καταφτάνουν εκεί ετησίως (αριθμός πριν από την πανδημία) δημιουργώντας τεχνητή βροχή. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι να σταλούν ψηλά στον ουρανό ειδικά για την περίσταση εξοπλισμένα drones, τα οποία θα πετούν μέσα στα σύννεφα και θα τους προκαλούν ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ. Οι εμπνευστές της ιδέας αυτής πιστεύουν ότι η ηλεκτροπληξία θα υποχρεώσει τα σύννεφα να κινηθούν το ένα κοντά στο άλλο, σχηματίζοντας μεγάλα νέφη τα οποία θα παράγουν τελικά βροχή.

Το πρόγραμμα

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θέλει να δημιουργήσει τεχνητή βροχή όχι μόνο στο Ντουμπάι, αλλά σε όλη τη χώρα, και έχει εκπονηθεί για αυτόν τον σκοπό ένα πρόγραμμα το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση 15 εκατ. δολαρίων μέχρι στιγμής για να προχωρήσει η υλοποίησή του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται εντός της λίστας των δέκα πιο άνυδρων περιοχών του πλανήτη, οπότε η απόφαση να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς μάλιστα η κλιματική αλλαγή το επιτείνει, ήταν αναμενόμενη. Την ανάπτυξη της τεχνολογίας πρόκλησης βροχής για το πρόγραμμα των ΗΑΕ έχει αναλάβει ομάδα ειδικών στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Reading.

H ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα ΗΑΕ, παρά το ερημικό κλίμα τους, διαθέτουν αριθμό νεφών ικανό για να πραγματοποιηθούν εκεί προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών οι οποίες θα προκαλέσουν βροχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός από τη χρήση drones, θα γίνει χρήση αεροσκαφών που θα πετούν πάνω από τα νέφη, εκτοξεύοντας σε αυτά «πυραύλους» αλατιού, το οποίο επίσης μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πρόκλησης βροχής.

Παράλληλα εξετάζονται τρόποι με τους οποίους η βροχή που πέφτει στο έδαφος δεν θα εξατμίζεται γρήγορα ή θα καταλήγει στη θάλασσα. Κατασκευάζονται φράγματα και αναχώματα για να συλλέγεται το νερό της βροχής και να διοχετεύεται στις κοιλάδες της ερήμου. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι των ΗΑΕ που ασχολούνται με αυτό το πρόγραμμα, «δεν θέλουμε να πάει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...