758
«Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα», τόνισε ο κ. Ντογιάκος | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ντογιάκος για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη: Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 18:11
«Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα», τόνισε ο κ. Ντογιάκος
|InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ντογιάκος για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη: Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 18:11

Το μήνυμα ότι ότι ορισμένα από τα «μακροχρόνια προβλήματα» του δικαστικού συστήματος στη χώρα μας «έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της», έστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του κατά τις εργασίες της 37ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).

Αναφερόμενος στην ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων, καθώς και στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως» και προσέθεσε:

«Τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα. Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για την πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά ακόμα και εχθρών (ιδεατών ή πραγματικών) που αντιμετωπίζει».

Παράλληλα, ο κ. Ντογιάκος ανέφερε ότι «η ραγδαία αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση ή βελτίωση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι η κοινωνία θέλει να αγαπάει και να σέβεται «τον εισαγγελέα εκείνον που υπηρετεί έντιμα, ευσυνείδητα και τίμια τη θεσμική του θέση και έχει έντονη και ζωντανή παρουσία».

«Μόνο μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και εκούσια ανάληψη βαρύτερων ευθυνών θα μπορούσε να βοηθήσει, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην μείωση της πίεσης των προβλημάτων της Δικαιοσύνης», συνόψισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έκανε ειδική μνεία στις λεγόμενες τηλεδίκες και στους «ανεπαρκείς» δικηγόρους των «τηλεπαραθυρων».

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των Μέσων Επικοινωνίας, αλλά και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισος, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ “τηλεοπτικών δικών” και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές. Αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα.

Οι τηλεδίκες στην κορύφωσή τους. Το τηλεοπτικό βήμα αντιμάχονται “διάφοροι” και κόπτονται δήθεν για την αλήθεια και το μόνο που τελικά επιτυγχάνουν είναι να την κακοποιούν συστηματικά και συνειδητά. Οταν πρόκειται για δικηγόρους κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν πολλά από την παρουσία τους στην τηλεδίκη, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους δεν πείθει και για τις ικανότητές τους. Συνήθως δεν το πετυχαίνουν. Πετυχαίνουν, όμως, με βεβαιότητα να επιδεικνύουν τη νομική τους ανεπάρκεια, την έπαρση και την αλαζονεία τους», επεσήμανε.

Ο κ. Ντογιάκος ανφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισαγγελικές Αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε: «Ελληνες εισαγγελείς γρηγορείτε».

Το ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική και υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών αποτελεί πλέον κοινή αποδοχή δήλωσε και ο πρόεδρος της ΕΕΕ, εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας.

Ο κ. Μπακέλας συμφώνησε με τον κ. Ντογιάκο και σε σημεία της κριτικής του πρώτου προς το δικηγορικό σώμα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.

«Η Δικαιοσύνη μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά»

Απόο την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά».

«Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του εισαγγελέα είναι κομβικός όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Η προάσπιση της συνταγματικής θέσης του αποτελεί ουσιώδη όρο, αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής δικαστικής λειτουργίας και εγγύηση των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

«Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι «αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ο γενικός επίτροπος επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Χρήστος Κακλαμάνης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ.α..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News