Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Ντομπρόβσκις: Παίζουν όλες οι επιλογές, και για ευρω-ομόλογο

Ο αντιπρόεδρος της Κομισόν εξήγησε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους τι είναι το νέο προσωρινό ταμείο SURE που προτείνουν οι Βρυξέλλες για αναχαίτιση της οικονομικής καταστροφής που φέρνει η πανδημία: θα ενισχυθεί από τα κράτη-μέλη με εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ
Protagon Team

Στο περιβάλλον της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν υπάρχει ένα «γεράκι» του Βορρά: ονομάζεται Βάλντις Ντομπρόβσκις, διετέλεσε πρωθυπουργός στη Λετονία και τώρα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τι είδους θα είναι η γερμανική αντίδραση στην κρίση που εισάγει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα η πανδημία, δηλαδή γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της Κομισιόν έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των Νοτίων για την «κεντρική» αδράνεια.

Ο Ντομπρόβσκις, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού τύπου Σχεδίου Μάρσαλ», παραχώρησε συνέντευξη σε διάφορα ευρωπαϊκά Μέσα (μέσω τηλεδιάσκεψης) και είπε με τη σειρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι ανοικτή» σε όλες τις προτάσεις που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας κορονοϊού που και σκοτώνει Ευρωπαίους και καταστρέφει τις εθνικές οικονομίες τους. (Αυτή ήταν η απάντησή του στην εξής ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica: «Συμμερίζονται οι Βρυξέλλες την ιδέα του ευρω-ομολόγου;»)

Λοιπόν, «όλες» οι επιλογές είναι θεωρητικώς στο τραπέζι, αφού «χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης». Ο Ντομπρόβσκις, όπως ήταν αναμενόμενο, προέβαλε τη λύση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως «λογική» και «βασική γραμμή άμυνας», επειδή εκεί υπάρχουν τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης η εκταμίευση των οποίων, ωστόσο, συνεπάγεται πρόσθεση χρεών σε όσες χώρες τα λάβουν.

Ωστόσο η «γρήγορη και άνευ προηγουμένου απάντηση» της Κομισιόν στις τρομερές συνέπειες της πανδημίας, όπως είπε ο αντιπρόεδρός της, περιλαμβάνει και μία νέα πρόταση, το προσωρινού χαρακτήρα ταμείο SURE, με κεφάλαια 100 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται «για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία» και «των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης». Και μέσω αυτού του ταμείου η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή δανείων προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, «με ευνοϊκούς όρους» όμως,

Στην εν λόγω πρόταση SURE η (σωστή) ιδέα είναι ο στόχος: «Να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας», διότι «όσο περισσότερες εταιρείες σώζουμε, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας διατηρούμε, τόσο ταχύτερη θα είναι η οικονομική ανάκαμψη». Η υπόσχεση του Ντομπρόβσκις είναι ότι σε αυτό το στάδιο θα υπάρξει η «μέγιστη ευελιξία» όσον αφορά τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον αντιπρόεδρο πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το έκτακτο και προσωρινό ταμείο, αυτός απάντησε ότι τα 100 δισ. ευρώ του SURE θα συγκεντρωθούν από τις χώρες-μέλη: «Ζητάμε από τις κυβερνήσεις να μας παράσχουν εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ. Κατόπιν η Κομισιόν θα συλλέξει από τις αγορές το χρήμα το οποίο εν συνεχεία θα δανείσει με ευνοϊκούς όρους στις χώρες που το ζητούν».

Ο λετονός πολιτικός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει: «Το SURE παρουσιάζει  ενδιαφέρον για χώρες που έχουν υψηλό κόστος χρηματοδότησης στις αγορές».