Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Ντομπρόβσκις: «Καμία διαπραγμάτευση με Βρετανία πριν από την επίσημη αποχώρηση»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ περιμένουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που αρχίζει την συνομιλίες για το Brexit
Protagon Team

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν ασυγκίνητοι από τις προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit – τουλάχιστον μέχρι να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 και να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις διαζυγίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο CNBC.

«Το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γενικά για θέματα που σχετίζονται με το Brexit είναι ότι δεν θα εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις ή προδιαπραγματεύσεις, ούτε θα λάβουμε θέση πριν η Βρετανία επίσημα γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει», τόνισε ο Ντομπρόβσκις την Τετάρτη μιλώντας στο CNBC από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 – την επίσημη διαδικασία που ξεκινά τις συνομιλίες για το Brexit – πριν από τα τέλη Μαρτίου και την Τρίτη παρουσίασε τις θέσεις της Βρετανίας για την διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν αναμένει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο τόσο για την ΕΕ, όσο και για τη Βρετανία συνεπεία του Brexit.

«Για την ΕΕ, έως τα τέλη αυτού του έτους, η εκτίμηση είναι κάπου μεταξύ 0,2 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Για τη Βρετανία, ανάλογα με τις επιλογές που γίνονται μπορεί να είναι μεγαλύτερο… μεταξύ 1 και 2,5 ποσοστιαίων μονάδων και πράγματι αυτός ο οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες επιλογές που θα γίνουν», πρόσθεσε.