208
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ | Noel Celis/Pool via REUTERS

Ντιρεκτίβα Σι Τζινπίνγκ προς το κινεζικό Δημόσιο: Ξηλώστε όλους τους ξένους υπολογιστές!

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 15:51
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
|Noel Celis/Pool via REUTERS

Ντιρεκτίβα Σι Τζινπίνγκ προς το κινεζικό Δημόσιο: Ξηλώστε όλους τους ξένους υπολογιστές!

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 15:51

Μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι, δηλαδή μη κινεζικοί, υπολογιστές και το ξένο λογισμικό από όλα τα κυβερνητικά γραφεία και τα δημόσια ιδρύματα, ζητεί οδηγία της κινεζικής κυβέρνησης.

Οπως σημειώνει ο Guardian είναι η πρώτη δημόσια οδηγία που περιορίζει τη χρήση ξένης τεχνολογίας.

Μέσα στην τριετία που δίνεται για την υλοποίηση της απόφασης θα αντικατασταθούν 20-30 εκατ. μηχανήματα, εκ των οποίων το 30% το 2020, το 50% το 2021 και τα υπόλοιπα το 2022.

Η ντιρεκτίβα στρέφεται προφανώς κατά αμερικανικών εταιρειών, γιγάντων του λογισμικού όπως η Microsoft και του hardware όπως η Dell. Απηχεί εξάλλου και τις ενέργειες της Κίνας να περιορίσει την εξάρτησή της από αμερικανικές τεχνολογίες, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο τομέα του λογισμικού.

Είναι όμως και απόφαση σε συνέχεια του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, που έχει επεκταθεί και στο τεχνολογικό πεδίο. Ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε προ μηνών σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με κινεζικές όπως η Huawei, ενώ άλλες, όπως η Google, ανακοίνωσαν ότι παγώνουν τη συνεργασία τους με τον κινεζικό γίγαντα.

Φυσικά δεν θα λείψουν τα τεχνικά προβλήματα και οι δυσκολίες σε επίπεδο υλικού και λογισμικού. Υπάρχουν όμως και οι εκτιμήσεις ότι η απόφαση μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη αποκλειστικά κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή επεξεργαστών και άλλων κρίσιμων εξαρτημάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...