435
Ο ρεπουμπλικανός Μάικ Πενς (αριστερά σε δεύτερο πλάνο) και ο Τιμ Κέιν μετά το ντιμπέιτ | REUTERS/Kevin Lamarque

Στο ντιμπέιτ τους οι αντιπρόεδροι συνέχισαν τον πόλεμο Κλίντον – Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2016, 09:47
Ο ρεπουμπλικανός Μάικ Πενς (αριστερά σε δεύτερο πλάνο) και ο Τιμ Κέιν μετά το ντιμπέιτ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Στο ντιμπέιτ τους οι αντιπρόεδροι συνέχισαν τον πόλεμο Κλίντον – Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2016, 09:47

Αν και απόντες, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ έκαναν ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία τους στο ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αντιπροέδρους καθώς μοιραία, αν αναλογιστεί κανένας το κλίμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η συζήτηση στράφηκε στους δύο υποψήφιους για την προεδρία.

Η μία και μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση του Τιμ Κέιν, υποψήφιου στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, και του Μάικ Πενς, συνοδοιπόρου του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να μην συγκινεί την κοινή γνώμη όσο ένα ντιμπέιτ των προέδρων (απομένουν άλλα δύο). Ωστόσο δίπλα σε υποψήφιους προέδρους με τις δικές τους αδυναμίες, μεταξύ των οποίων και η ηλικία (70 ετών και υπέρβαρος ο Τραμπ και 68 αλλά με κλονισμένη υγεία η Κλίντον), οι αντιπρόεδροι ίσως κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που θα υπολόγιζαν αρχικά.

Σε κάθε περίπτωση και βγαίνοντας ίσως λίγο από το μάλλον συγκρατημένο ύφος τους, οι δύο αντιπρόεδροι διασταύρωσαν με την ξίφη τους πάνω σε θεματολογία που λίγο διέφερε από αυτήν του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων (οικονομία, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική). Το ίδιο και οι απαντήσεις τους, που κινήθηκαν στην πεπατημένη των προέδρων, αν και σε πιο σκληρή γραμμή. Οι υποψήφιοι πρόεδροι επιδοκίμασαν την παρουσία των συνεργατών τους:

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο Κέιν παρομοίωσε τον Τραμπ με «ανόητο ή μανιακό» που πέφτουν στα χέρια του τα πυρηνικά και άρα θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή. Μίλησε ακόμη για έναν υποψήφιο πρόεδρο που δεν μπορεί να συγκρατήσει τον παρορμητικό χαρακτήρα του λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να αρχίζει καβγάδες στο Twitter με τη Miss Universe».

Η Κλίντον πάλι για τον Πενς είναι «αδύναμη και ανίκανη» και αποτυχημένη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Πενς απάντησε και σε κατηγορίες του αντιπάλου του για τα θερμά λόγια του Τραμπ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστήριξε ότι «ο Πούτιν θα σέβεται τον [πρόεδρο] Τραμπ λόγω της ισχύος του. Και όπως πρόσθεσε: «ο μικρόσωμος και νταής ηγέτης της Ρωσίας έγινε πιο δυνατός στη διεθνή σκηνή από αυτήν την προεδρία, αυτα είναι τα οδυνηρά δεδομένα που καταδικάζουν αδύναμη και ανίκανη ηγεσία της Χίλαρι Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα»

Νωρίτερα ο Κέιν είχε υποστηρίξει ότι ο Τραμπ έχει το προσωπικό του όρος Ράσμορ «με τον κ. Πούτιν, τον Κιμ-Γιονγκ-ουν, τον Σαντάμ Χουσέιν και τον Μουάμαρ Καντάφι», αναφερόμενος στο βουνό όπου είναι σκαλισμένες οι γιγάντιες προτομές τεσσάρων αμερικανών προέδρων

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Σεντ Λούις του Μιζούρι θα γίνει το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων ενώ στις 19 διεξάγεται το τρίτο.

Οι δημοσκοπήσεις μετά την πρώτη αναμέτρηση δίνουν στην Κλίντον μια μικρή ώθηση, την ώρα που ο Τραμπ έχει (ξανά) να αντιμετωπίσει την κριτική για το σκοτεινό φορολογικό παρελθόν του και για την άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τα εκκαθαριστικά, όπως κατά παράδοση πράττουν οι υποψήφιοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...