570
Η ντέιμ, πλέον, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, πολύ νέα, σε φωτογράφηση το 1938 | Wikipedia

Ντέιμ χρίστηκε στα 101 της η τελευταία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2017, 13:05
Η ντέιμ, πλέον, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, πολύ νέα, σε φωτογράφηση το 1938
|Wikipedia

Ντέιμ χρίστηκε στα 101 της η τελευταία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2017, 13:05

Είναι Βρετανή. Εχει βραβευτεί με δύο Οσκαρ. Εχει πρωταγωνιστήσει σε μία από τις μεγαλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, το «Οσα παίρνει ο άνεμος». Μάλιστα είναι η μοναδική σταρ της ταινίας που βρίσκεται εν ζωή! Βασικά, είναι από τους πολύ λίγους εν ζωή ηθοποιούς της παλιάς χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Και σε λίγο κλείνει τα 101 της χρόνια.

Γι’ αυτό και το παλάτι της Βρετανίας τιμά την Ολίβια ντε Χάβιλαντ με τον τίτλο «Ντέιμ» (Dame).

melany
Γλυκιά, καλοσυνάτη Μέλανι Χάμιλτον στο δραματικό «Οσα παίρνει ο άνεμος», 1939

«Είμαι πάρα πολύ περήφανη που η Βασίλισσα μ’ έχρισε Ντέιμ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το να λαμβάνω αυτήν τη τιμή, ενώ πλησιάζουν τα 101α γενέθλιά μου, είναι από τα πιο ικανοποιητικά δώρα γενεθλίων», είπε η ηθοποιός από το Παρίσι, όπου ζει τα τελευταία χρόνια.

«Αισθάνομαι σαν επιζών από μία εποχή που οι άνθρωποι πλέον δεν κατανοούν», είχε πει η ίδια στους Times του Λονδίνου το 2016. «Οποιος τυχαίνει να ακούσει το όνομά του αμέσως σκέφτεται ότι έχω πεθάνει εδώ και χρόνια!».

Η Χάβιλαντ γεννήθηκε, στο Τόκιο, από βρετανούς γονείς, το 1916 και συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα της Μάχης του Σομ στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οταν ήταν τριών ετών μετακόμισε με τη μητέρα της και την αδελφή της Τζόαν Φοντέιν, στην Καλιφόρνια. Η μητέρα τους, ως πρώην ηθοποιός του θεάτρου, τις εκπαίδευσε. Μεγάλωσαν μαζί, έμαθαν μαζί μουσική, υποκριτική, ορθοφωνία, έμαθαν να ανταγωνίζονται και να φθονούν η μία την άλλη. Τόσο που η σχέση αντιζηλίας Ολίβια – Τζόαν είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο του Χόλιγουντ από μόνη της.

«Κέρδισα Οσκαρ πρώτη, παντρεύτηκα πρώτη, αν πεθάνω πρώτη, θα είναι χωρίς αμφιβολία έξαλλη που την κέρδισα!», είχε πει η Φοντέιν για την αδελφή της το 1979. Πέθανε το 2013, σε ηλικία 96 ετών. Και έμεινε η Ολίβια ως εκπρόσωπος της παλιάς εποχής.

Στην καριέρα της τιμήθηκε με δύο Οσκαρ, για το «Δωσ’ μου πίσω το παιδί μου» (1947) και το «Κληρονόμος» (1948), έπαιξε στο πλευρό των διασημότερων σταρ, σε οκτώ ολόκληρες παραγωγές με τον ταλαντούχο Ερολ Φλιν, ενώ τόλμησε και κατάφερε να αποδεσμευτεί από τα ασφυκτικά συμβόλαια και την εκμετάλλευση της Warner Bros.

olivia
Η βρετανή ηθοποιός στην τελετή απονομής των Οσκαρ, το 2003 (A.M.P.A.S. via Getty Images)

Αλλά είναι βέβαιο ότι ο ρόλος της ζωής της ήταν η Μέλανι Χάμιλτον, φίλη και κουνιάδα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, στο δραματικό «Οσα παίρνει ο άνεμος», το 1939. Δεν κατάφερε να κερδίσει το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου αλλά κατάφερε να ενσαρκώσει έναν από τους πιο συμπονετικούς χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου.

«Είναι απίστευτη. Είναι η μακροβιότερη βρετανή ηθοποιός του Χόλιγουντ», σχολίασε ο Ρούπερτ Γκάβιν, επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής τιμών στις τέχνες και τα μίντια.

Βασικά αυτός που πίεσε ώστε να τιμηθεί με τον τίτλο η ηθοποιός ήταν ο Ρότζερ Λούις, ο οποίος είχε αναδείξει την Ντε Χάβιλαντ ως «Oldie της Χρονιάς» το 2016. «Τελικά γίναμε πολύ καλοί φίλοι», λέει ο ίδιος στους Times. Τότε επικοινώνησε με τον φίλο του και υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ για να του προτείνει να δοθεί η τιμή στην ηθοποιό. «Εχω ανακαλύψει ότι ο τελευταίος άνθρωπος από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ είναι ζωντανός. Πρέπει να γίνει Ντέιμ. Οι γονείς της ήταν Βρετανοί και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσετε κι εσείς να διαβεβαιώσετε ότι είναι όσο Βρετανή ήταν η Τζούλι Αντριους ή ή Αντζελα Λάνσμπερι, δηλαδή χολιγουντιανές ηθοποιοί που έχουν γίνει Ντέιμ. Το αξίζει. Θα είναι τόσο συγκινημένη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...