442
Ελβετός αστυνομικός στην οροφή κτιρίου κοντά στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός | EPA

Νταβός: Ρώσοι κατάσκοποι με τη… στολή υδραυλικού – Ποιοι ήταν οι στόχοι τους

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 14:47
Ελβετός αστυνομικός στην οροφή κτιρίου κοντά στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός
|EPA

Νταβός: Ρώσοι κατάσκοποι με τη… στολή υδραυλικού – Ποιοι ήταν οι στόχοι τους

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 14:47

Ρώσοι κατάσκοποι εμφανίστηκαν με τη… στολή του υδραυλικού στο Νταβός, τον περασμένο Αύγουστο, αλλά έγιναν αντιληπτοί από την ελβετική αστυνομία, που ματαίωσε την επιχείρησή τους.

Οι Ρώσοι ήθελαν να τοποθετήσουν εξοπλισμό παρακολούθησης στα ξενοδοχεία και τα σαλέ όπου διαμένουν οι 3.000 επίσημοι, διάσημοι και παντοδύναμοι συμμετέχοντες στο φόρουμ.

Οι Ρώσοι δεν συνελήφθησαν καθώς απείλησαν με διπλωματικό επεισόδιο. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν στην περιοχή για να προετοιμάσουν το επίσημο κτίριο της ρωσικής αποστολής. στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Το θέμα έφερε στο φως η εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, η αστυνομία στο καντόνι Γκρισόν της ανατολικής Ελβετίας ανακοίνωσε ότι στους δύο Ρώσους με διπλωματικά διαβατήρια έγινε έλεγχος ρουτίνας στο Νταβός τον Αύγουστο του 2019, αλλά δεν διαπίστωσε σχέση της επίσκεψής τους με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Είναι αλήθεια ότι ελέγξαμε δύο ρώσους πολίτες στο Νταβός οι οποίοι έδειξαν τα διπλωματικά τους διαβατήρια, αλλά δεν είχαμε κανέναν λόγο για να τους κρατήσουμε. Τους αφήσαμε να φύγουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του καντονίου, προσθέτοντας ότι η αστυνομία ποτέ δεν τους ταυτοποίησε ως υδραυλικούς.

Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη απέρριψε τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος.

«Διπλωματικά διαβατήρια δίνονται σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και όχι σε εργάτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας προσθέτοντας ότι «Νομίζω ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερη για το συμβάν.

Πάντως, το 2018, η ελβετική αντικατασκοπεία ανακοίνωσε ότι ένας στους τέσσερις ρώσους διπλωμάτες στη χώρα, είναι κατάσκοπος.

Στο μεταξύ, ένας από τους στόχους των Ρώσων, φαίνεται να ήταν ο νούμερο ένα εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους Times.

Πρόκειται για τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Γουίλιαμ Μπράουντερ, ο δικηγόρος του οποίου, Σεργκέι Μαγκνίτσι, είχε βρεθεί νεκρός στην φυλακή το 2009, μετά τις αποκαλύψεις υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι.

Ο Μπράουντερ δήλωσε με αφορμή το δημοσίευμα: «Οι Ρώσοι στοχοποιούν όλους τους εχθρούς τους σε όλες τις χώρες, καθώς διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις και το Νταβός είναι μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία και είναι ένα μέρος στο οποίο μπορώ να έρθω και να προκαλέσω προσωπικά τους ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση της δολοφονίας του Σερεγκέι Μαγκνίτσκι».

O Μπράουντερ, τον οποίο οι ρώσοι εισαγγελείς είχαν χαρακτηρίσει ως ύποπτο εντολοδόχο διαφόρων δολοφονιών αλλά και για τη δολοφονία του δικηγόρου του (ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αυτές ως «γελοίες»), δήλωσε στην Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty): «Την περασμένη Παρασκευή, επικοινώνησαν μαζί μου εκπρόσωποι των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών και μου ανακοίνωσαν ότι υπάρχει μια πιθανή απειλή για την ασφάλειά μου και πως η απειλή αυτή εκπορεύεται από την Ρωσία».\

Χάρη στις προσπάθειες του Μπράουντερ, οι ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, έχουν ανακοινώσει κυρώσεις και απαγόρευση εισόδου στις χώρες σε ανώτερους ρώσους αξιωματούχους, που φέρονται να συνδέονται με υποθέσεις διαφθοράς και φόνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...