347
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλά στο φόρουμ του Νταβός από το Βερολίνο | Sean Gallup/Pool via REUTERS

Νταβός: Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν τις ΗΠΑ ξανά στην παρέα τους

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 16:59
Η Ανγκελα Μέρκελ μιλά στο φόρουμ του Νταβός από το Βερολίνο
|Sean Gallup/Pool via REUTERS

Νταβός: Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν τις ΗΠΑ ξανά στην παρέα τους

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 16:59

Την ανάγκη για καλύτερη διεθνή συνεργασία τόνισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη δεύτερη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που φέτος διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αναφορά Μπάιντεν στην επανεκκίνηση των σχέσεων των ΗΠΑ με τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η πανδημία φυσικά ήταν το κύριο θέμα συζήτησης και η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία των χωρών για την αντιμετώπισή της.

Πρέπει να επιλέξουμε αυτή την προσέγγιση, είπε η καγκελάριος, καθώς οι μονομερείς κινήσεις δεν είναι λύση, ενώ έκανε έκκληση για τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η Μέρκελ χαιρέτισε την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υπογράμμισε τη σημασία για τη διεθνή κοινότητα της ενδυνάμωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στη δική του παρέμβαση, ο Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησε με τη Μέρκελ και είπε ότι η διεθνής συνεργασία θα είναι ευκολότερη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Τρέφω πολλές ελπίδες για τον νέο χρόνο με τον αμερικανό μας σύμμαχο, ο οποίος ελπίζω ότι θα συνεργαστεί ξανά μαζί μας», είπε ο γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας τη συλλογική ανακούφιση των Ευρωπαίων για την αλλαγή ηγεσίας στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε τη συνεργασία του Μπάιντεν «για να περιοριστεί η τεράστια δύναμη» των τεχνολογικών κολοσσών.

Οι Βρυξέλλες, σημείωσε, θέλουν οι γίγαντες των social media να αποκαλύψουν πώς λειτουργούν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και οι αλγόριθμοί τους, «διότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αποφάσεις που έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στις δημοκρατίες μας, λαμβάνονται μόνο από υπολογιστικά προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Twitter να αποκλείσει τον Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα ήταν μία κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και ότι οι νομοθέτες πρέπει να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο νόμων για τέτοιες αποφάσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα μιλήσει στο Νταβός φέτος, θα μιλήσει όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτή την εβδομάδα – προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα.

Σε άλλες ειδήσεις του φόρουμ, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής εμβολίων σε φτωχότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, επιπροσθέτως της αντίστοιχης πρωτοβουλίας Covax του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...