199
Ο Κυριάκος Μητοτάκης και η Κριστίν Λαγκάρντ συνομιλούν στο Νταβός | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νταβός: Εύσημα της Λαγκάρντ στον Μητσοτάκη για τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 16:32
Ο Κυριάκος Μητοτάκης και η Κριστίν Λαγκάρντ συνομιλούν στο Νταβός
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νταβός: Εύσημα της Λαγκάρντ στον Μητσοτάκη για τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 16:32

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρακάθισε σε γεύμα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ελληνική πολιτική για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας βοηθούν στην υποστήριξη των πολιτών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μπορούν από κοινού να δώσουν πίσω κάποια οφέλη στους πολίτες, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται πως σε σχέση με την έκτακτη εισφορά για τους ηλεκτροπαραγωγούς, η τροπολογία προβλέπει ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μεικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.

Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών), θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%.

Το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News