Η Ρουθ Νέγκα και ο Ντάνιελ Κρεγκ θα πρωταγωνιστήσουν την άνοιξη στον «Μάκβεθ» σε σκηνή του Μπρόντγουεϊ | Protagon Creative / Reuters/Facebook
Επικαιρότητα

Ντάνιελ Κρεγκ: Μετά τον Τζέιμς Μποντ, Μάκβεθ στο Μπρόντγουεϊ

Ο βρετανός σταρ αποχαιρέτησε τον ρόλο του 007 δίνοντας μια ανάσα στις κινηματογραφικές αίθουσες με την τελευταία του ταινία και τώρα ετοιμάζεται να στηρίξει το νεοϋορκέζικο θέατρο με τη Ρουθ Νέγκα στο πλάι του σε μια παραγωγή του «Μάκβεθ»
Protagon Team

Αμέσως μετά την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του «No Time to Die», o Ντάνιελ Κρεγκ αφήνει τον Ιαν Φλέμινγκ για τον Σαίξπηρ. Μετά τον ρόλο του σκληρού πράκτορα, ο βρετανός σταρ θα ερμηνεύσει τον Μάκβεθ, με την επίσης εξαιρετικά ταλαντούχα Ρουθ Νέγκα στο πλευρό του, η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ ως λαίδη Μάκβεθ, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Σαμ Γκολντ.

«Ο Ντάνιελ δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος κινηματογραφικός ηθοποιός, αλλά και ένας υπέροχος ηθοποιός του θεάτρου επίσης», τόνισε η Μπάρμπαρα Μπρόκολι, ανακοινώνοντας τη συνεργασία της με τον Ντάνιελ Κρεγκ, στο θέατρο αυτή τη φορά. Οπως ανέφερε ο Guardian, η αμερικανίδα παραγωγός δηλώνει επίσης «ενθουσιασμένη» με το γεγονός ότι ο Κρεγκ θα στηρίξει την επανεκκίνηση του Μπρόντγουεϊ, «παίζοντας αυτόν τον εμβληματικό ρόλο».

«Είμαι τρομερά ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω σε αυτήν την ιστορική σεζόν, καθώς το θέατρο αναδύεται και πάλι, και θα συνεργαστώ με δύο τόσο αριστοτέχνες ηθοποιούς σε ένα από τα πιο προκλητικά και επικά δράματα της δραματικής λογοτεχνίας», δήλωσε ο βραβευμένος το 2015 με βραβείο Tony αμερικανός σκηνοθέτης Σαμ Γκολντ, τονίζοντας ότι ανυπομονεί να αρχίσει να δουλεύει μαζί τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάνιελ Κρεγκ θα εμφανιστεί στο θεατρικό σανίδι και μάλιστα στη Νέα Υόρκη. Πρωταγωνίστησε σε δύο προηγούμενα έργα του Μπρόντγουεϊ, το 2009, στο «A Steady Rain» μαζί με τον Χιου Τζάκμαν, και το 2013 στην αναβίωση του «Betrayal», δίπλα στη σύζυγό του Ρέιτσελ Βάις. Επαιξε επίσης τον Ιάγο σε μια παραγωγή του «Οθέλου» το 2016 στο Οφ-Μπρόνγουεϊ New York Theatre Workshop, σκηνοθετημένη επίσης από τον Σαμ Γκολντ, με συμπρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Ογιελόβο στον ρόλο του Οθέλου. Και όπως έγραψε ο κριτικός Μπεν Μπράντλεϊ στους New York Times, με τις ερμηνείες τους οι δύο ηθοποιοί «πιο γνωστοί ως σταρ του κινηματογράφου, μπαίνουν στις τάξεις των ηθοποιών του κλασικού θεάτρου πρώτης κατηγορίας».

Το «No Time to Die» είναι η τελευταία ταινία στην οποία ο Κρεγκ υποδύεται τον σκληρό πράκτορα 007 (Facebook/No Time to Die)

Στην παραγωγή, με την οποία θα ανοίξει και πάλι το «Lyceum Theatre» του Μπρόντγουέι στις 29 Μαρτίου (το έργο έχει προγραμματιστεί να παίζεται για 15 εβδομάδες), τη λαίδη Μάκβεθ θα ερμηνεύσει η Ρουθ Νέγκα, γνωστή από τη σειρά «Preacher» και την ταινία «Loving», που της έφερε το 2016 μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Ακόμη, πέρσι η Νέγκα ερμήνευσε τον Αμλετ (ναι, μια γυναίκα σε ανδρικό σαιξπηρικό ρόλο, ενώ είχε παίξει και την Οφηλία στο παρελθόν) σε μια παραγωγή που ανέβηκε στο Brooklyn’s St. Ann’s Warehouse, Οφ-Μπρόντγουεϊ.

Ο σκηνοθέτης του «Loving» Τζεφ Νίκολς, η Ρουθ Νέγκα, υποψήφια για Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου και ο συμπρωτaγωνιστής της Τζόελ Εντζερτον στο πάρτι μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Αντζελες (Facebook / Loving /Eric Charbonneau)

Γεννημένη το 1982 στην Αιθιοπία, από όπου έφυγε σε ηλικία 4 ετών, η Ρουθ Νέγκα είναι κόρη μιας ιρλανδής νοσοκόμας και ενός αιθίοπα γιατρού. Μεγάλωσε στην Ιρλανδία (ο πατέρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο όταν ήταν επτά ετών) και το 2006 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε υποκριτική. Χάρη στο ταλέντο της έχει κερδίσει τον θαυμασμό των κριτικών και πολλές βραβεύσεις μέχρι στιγμής. Εκτός από τη συμμετοχή της στο «Μάκβεθ», τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκε ότι θα είναι η παραγωγός και θα πρωταγωνιστήσει επίσης σε μια μίνι δραματική σειρά για τη ζωή της μυθικής Ζοζεφίν Μπέικερ. Ακόμη πρωταγωνιστεί στο «Passing» που θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 10 Νοεμβρίου στο Netflix, ταινία με την οποία έκανε το σκηνοθετικό ντεμπουτο της η Ρεμπέκα Χολς.

Η παραγωγή «Μάκβεθ» του Σαμ Γκολντ για το Μπρόνγουεϊ, ωστόσο, δεν είναι η μόνη μεταφορά του σαιξπηρικού δράματος που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει. Μετά τον «Μάκβεθ» (2015) του αυστραλού Τζάστιν Κούρτσελ, με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ στα καλύτερά τους, στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, έγινε η πρεμιέρα του ασπρόμαυρου δράματος «The Tragedy of Macbeth», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζόελ Κοέν (χωρίς τη συμμετοχή του αδελφού του) με πρωταγωνιστές τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες των ΗΠΑ τα Χριστούγεννα και από τις αρχές Ιανουαρίου θα ανέβει στην πλατφόρμα Apple TV+.

Ακόμη, σύμφωνα με το αρχείο Internet Broadway Database, στο Μπρόντγουεϊ έχουν ανέβει στο παρελθόν 47 θεατρικές παραγωγές του «Μάκβεθ», με πιο πρόσφατη εκείνη του 2013, με τους Ιθαν Χοκ και Αν-Μαρί Νταφ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η Μπάρμπαρα Μπρόκολι και ο αδελφός της Μάικλ Τζ. Γουίλσον, παραγωγοί των ταινιών του Τζέιμς Μποντ και τώρα του «Μάκβεθ» (EON Productions)

Η Μπάρμπαρα Μπρόκολι και ο αδελφός της Μάικλ Τζ. Γουίλσον, εκτός από την παραγωγή των ταινιών του Τζέιμς Μποντ, είναι επίσης συμπαραγωγοί του «A Steady Rain» και του «Οθέλλου». Η αμερικανίδα παραγωγός δήλωσε ότι μιλούσε εδώ και αρκετά χρόνια για τον ρόλο του Μάκβεθ με τον Ντάνιελ Κρεγκ, καθώς ο βρετανός ηθοποιός είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να τον ερμηνεύσει: «Είμαι ενθουσιασμένη που έρχεται μετά τον Μποντ, γιατί, προφανώς, μετά από 16 χρόνια συνεργασίας με αυτόν τον άνθρωπο, η σκέψη ότι όλα θα τελειώσουν, μου ήταν πραγματικά δύσκολη», είπε, «Και είναι πραγματικά συγκινητικό για μένα το γεγονός ότι θα δουλέψουμε σε κάτι άλλο τόσο σύντομα μετά το τέλος του κύκλου του Τζέιμς Μποντ».

Όπως γράφει ο Μάικλ Πόλσον στους New York Times, η Μπρόκολι είπε ακόμη ότι τόσο εκείνη όσο και ο Κρεγκ πίστευαν ότι ήταν σημαντικό να ανεβάσουν το έργο αυτή τη σεζόν, καθώς το Μπρόντγουεϊ προσπαθεί να ανακάμψει έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα που έμεινε κλειστό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ηταν 18 τρομεροί μήνες για όλους και το ζωντανό θέατρο έχει υποστεί τεράστια ζημιά», τόνισε. Είπε ακόμη για τον Κρεγκ ότι «θέλει πραγματικά να επιστρέψει και να είναι στη σκηνή και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο Μπρόντγουεϊ, είναι σημαντικό για όλους μας από πολιτιστικής και κοινωνικής απόψεως».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά τη θερμή υποδοχή του «No Time to Die», ο Κρεγκ θα εμφανιστεί στο «Knives Out 2» με τους Κάθριν Χαν και Εντουαρντ Νόρτον.