722
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη | φωτ. αρχείου

Novartis: Εσπευσμένα στο αρχείο η πειθαρχική κατά Τουλουπάκη

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 13:44
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη
|φωτ. αρχείου

Novartis: Εσπευσμένα στο αρχείο η πειθαρχική κατά Τουλουπάκη

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 13:44

Βράδυ Σαββάτου. Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, και των επικούρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, βάσει της αναφοράς του παραιτηθέντος εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή, γίνεται γνωστό, μέσω του διαύλου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η έρευνα τέθηκε στο αρχείο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Τι ακριβώς είχε συμβεί -αν δηλ. η αρχειοθέτηση είχε γίνει και άργησε (ή παρέλειψαν) να ανακοινωθεί, ή γνωστοποιήθηκε λόγω ακριβώς της ανακοίνωσης της Πειραιώς- παραμένει άγνωστο.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως είχε θέσει έγκαιρα σειρά πιεστικών ερωτημάτων για την έρευνα σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και το πόρισμα της επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου:

  • Αληθεύει ή όχι ότι ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης διέταξε έρευνα εναντίον της κ. Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Νοβάρτις; Κι αν ευσταθεί, πώς είναι δυνατόν η κ. Τουλουπάκη να παραμένει στη θέση της; 
  • Αληθεύει ή όχι ότι το πόρισμα των 3.000 σελίδων που παραδόθηκε στην κ. Παπασπύρου δεν έχει κανένα  στοιχείο για τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται εδώ και ενάμιση χρόνο; 

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Θέλει δεν θέλει η σκευωρία που έστησε για να συκοφαντήσει ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια», προειδοποιούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Πειραιώς, το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε ότι η πειθαρχική έρευνα την οποία διενεργούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης, τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ζήτησε ο ίδιος ο κ. Πεπόνης με πόρισμα που υπέβαλε στην κυρία Δημητρίου.

Η έρευνα, υπενθυμίζεται, είχε ξεκινήσει με αφορμή αναφορά του πρώην εποπτεύοντα της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή η οποία αφορούσε στη διαρροή πληροφοριών από τη συνάντηση του ιδίου και των εισαγγελέων Διαφθοράς Αμερικανούς συναδέλφους τους και άλλους αξιωματούχους στη Βιέννη.

Ο κ. Αγγελής, παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς – τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- με μια πεντασέλιδη αναφορά, όπου κατακεραύνωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis.

Η κορύφωση της κόντρας του με την κυρία Τουλουπάκη, τοποθετείται χρονικά στην περίφημη συνάντηση του ξενοδοχείου Ritz Carlton Vienna, στην αυστριακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα ωστόσο με εισαγγελικές πηγές, οι ενστάσεις Αγγελή αποτύπωναν τις διχογνωμίες και τη διάσταση απόψεων που σημειώθηκαν εξαρχής σε θέματα χειρισμών για την υπόθεση.

Το ραντεβού με εκπροσώπους των αμερικανικών δικαστικών αρχών φέρεται να είχε κλειστεί με πρωτοβουλία της Ελένης Τουλουπάκη και αντικείμενό του ήταν η παροχή στοιχειών για την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων (συμπεριλαμβανομένων πολιτικών) στο σκάνδαλο της Novartis.

Aνώτατες εισαγγελικές πηγές διέψευδαν πάντως τις καταγγελίες ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους αμερικανούς εισαγγελεί με την αιτιολογία ότι είναι προϊόν υποκλοπής.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι στη συνάντηση της Βιέννης, δεν δόθηκε τίποτα σχετικό με εμπλοκή συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου (όνομα, λογαριασμός ή οτιδήποτε άλλο).

Αλλά και η γνωστοποίηση της αρχειοθέτησης της πειθαρχικής δεν έμεινε ασχολίαστη από την Πειραιώς, η οποία σε νέα της ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Η Ν.Δ. κάλεσε χθες (σ.σ. το Σάββατο) την κυβέρνηση να απαντήσει αν η κ. Τουλουπάκη που χειρίζεται την υπόθεση της Novartis ελέγχεται για τους χειρισμούς της, ύστερα από καταγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελέα κ. Αγγελή. Αντί απάντησης, αργά χθες τη νύχτα, η κυβέρνηση έκανε γνωστό μέσω του Α.Π.Ε. ότι η καταγγελία του κ. Αγγελή τέθηκε στο αρχείο, πριν καν διερευνηθεί. 

Ας καταλάβουν επιτέλους στο Μαξίμου ότι οι μεθοδεύσεις τους δεν μπορούν πια να κρυφτούν όσο κι αν επιχειρούν να τις συγκαλύψουν. Η σκευωρία που έστησαν ακόμη και κατά δύο πρώην πρωθυπουργών θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια και όσοι τη σχεδίασαν θα λογοδοτήσουν».

Στη νέα ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, που κατηγόρησε -σε υψηλούς τόνους- την αξιωματική αντιπολίτευση για επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης.

«Η ΝΔ για δεύτερη μέρα επιτίθεται κατά της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας ποια είναι η αντίληψή της για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία του θεσμού.

»Από τη ‘σκευωρία’ για την πρωτόδικη καταδίκη στελέχους της για την πράξη της κατάχρησης σε ασέλγεια, επανήλθε στη ‘σκευωρία’ της Novartis, με αφορμή πειθαρχικές διώξεις που έχουν τεθεί στο αρχείο των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση», σχολίασε δηκτικά στην απάντησή του ο υπορυγός και κατέληξε λέγοντας:

«Το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι η δημιουργία κλίματος και η ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μάταια όμως, διότι αυτή ενεργεί ανεξάρτητη και απερίσπαστη, όσο και αν αυτό ενοχλεί την αξιωματική αντιπολίτευση».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...