564
|

Novartis: Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 20:00

Novartis: Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 20:00

Ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, έγινε δεκτό το αίτημα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, ενώ ως προς τα πολιτικά πρόσωπα έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από το Μάιο του 2018 και από τότε παραμένει στο συρτάρι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το protothema.gr, ο κ. Αγγελής, λίγες ημέρες πριν, την 19η Ιουνίου 2019, κατέθεσε δεκασέλιδη «αναφορά-ανάκληση», με την οποία ζητούσε οι μηνύσεις των τριών εν λόγω πολιτικών που στρέφονται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πολιτικών προσώπων (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) να ανασυρθούν από το αρχείο, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Αγγελής τις είχε θέσει, με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία, που επιβάλλουν την εκ νέου διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Ακόμη, ο κ. Αγγελής στο έγγραφο του ζητά, μεταξύ των άλλων, να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι τρεις πολιτικοί (κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος) για όσα οι ίδιοι με τις μηνύσεις τους έχουν καταγγείλει.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελής αναφέρεται στο πρόσωπο του λεγόμενου “Ρασπούτιν” και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέθεσε τη διερεύνηση του αιτήματός του στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, η οποία είχε την υποχρέωση να προτείνει στην κυρία Δημητρίου για τη βασιμότητα του αιτήματος ανάσυρσης. Τελικά, σήμερα η κυρία Δημητρίου ανέσυρε από το αρχείο τις μηνύσεις των τριών μηνυτών-πολιτικών προσώπων ως προς το σκέλος που αφορά τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους προστατευόμενους μάρτυρες και την ανέθεσε στην κυρία Θεοδώρου και της ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες των τριών πολιτικών.

Με άλλα λόγια, η κυρία Θεοδώρου θα διερευνήσει μόνο το σκέλος που αφορά τυχόν διάπραξη ποινικών αξιόποινων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος, από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρούς εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Σύμφωνα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τα νέα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Αγγελής μαζί με το αίτημα ανάσυρσης, όπως αναφέρει η κυρία Δημητρίου στη σχετική παραγγελία της, αν και ήταν στα χέρια του από τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ο κ. Αγγελής έρχεται “όψιμα” στις 19 και 20 Ιουνίου του 2019 να ζητήσει βάση αυτών την ανάσυρση των επίμαχων μηνύσεων από το αρχείο. Από τα τέσσερα αυτά εν λόγω έγγραφα, που ήταν χρεωμένα στον κ. Αγγελή, ακόμη δεν έχει επιστρέψει τα πρωτότυπά τους στην Εισαγγελία ως όφειλε, ενώ άλλα πέντε δεν έχουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Αντίθετα, ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον Πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή εδώ και 14 μήνες (Μάιος 2018), για τις δικές της ενέργειες, αλλά δεν τέθηκε προς συζήτηση και έτσι θα απασχολήσει τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Την 2α Ιουλίου 2019 θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το αίτημα του κ. Αγγελή που έχει καταθέσει για εξαίρεση τόσο της κυρίας Δημητρίου όσο και του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα από την υπόθεση της διενέργειας από τον τελευταίο (κ. Δασούλα) της ποινικής έρευνας για τις δυο εμπιστευτικές αναφορές του κ. Αγγελή, που έχει καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Δημητρίου αποχωρεί από το εισαγγελικό σώμα, λόγω ορίου ηλικίας την 30ή Ιουνίου 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...