346
Πάνω αριστερά ο καρχαρίας σε απόσταση αναπνοής από το καγιάκ και τους σέρφερ | YouTube

Νότια Αφρική: Drone εντοπίζει λευκό καρχαρία σε απόσταση αναπνοής από αμέριμνους σέρφερ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 11:42
Πάνω αριστερά ο καρχαρίας σε απόσταση αναπνοής από το καγιάκ και τους σέρφερ
|YouTube

Νότια Αφρική: Drone εντοπίζει λευκό καρχαρία σε απόσταση αναπνοής από αμέριμνους σέρφερ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 11:42

Ο 14χρονος Ζακ Μπέρμαν παρακολουθούσε την κάμερα του drone που είχε σηκώσει πάνω από μία δημοφιλή παραλία στη Νότια Αφρική όταν είδε μία σκηνή που του έκοψε την ανάσα:

Ενας λευκός καρχαρίας πλησίαζε σε απόσταση αναπνοής μία παρέα σέρφερ που περίμεναν να σηκωθεί το κύμα για να σταθούν όρθιοι στη σανίδα τους. Δεν είχαν αντιληφθεί τον καρχαρία, μέχρι που τους πλησίασε ένας άντρας σε καγιάκ δίπλα τους, ο οποίος ξαφνικά τον είδε και άρχισε να φωνάζει στους σέρφερ να απομακρυνθούν.

«Ηταν τρομακτικό, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο Ζακ, ο οποίος συνέχισε να κινηματογραφεί τη σκηνή φωνάζοντας στον πατέρα του να ειδοποιήσει τον κόσμο για τον καρχαρία.

Στο βίντεο φαίνεται ο καρχαρίας να κάνει κύκλους κοντά στους πέντε σέρφερ, οι οποίοι είναι ξαπλωμένοι στις σανίδες τους με τα πόδια τους να κρέμονται μέσα στο νερό, ελάχιστα μέτρα από τα σαγόνια του.

Ο άντρας στο καγιάκ σχεδόν «πέφτει» πάνω στην ουρά του καρχαρία και αρχίζει να φωνάζει στους υπόλοιπους, οι οποίοι κατευθύνονται όσο πιο γρήγορα μπορούν προς την ακτή.

Εντύπωση προκαλούν δύο μάλλον ριψοκίνδυνοι σέρφερ, που σταματούν πριν την ακτή και γυρίζουν προς τον καρχαρία. Δεν φαίνεται να είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου μέχρι που ο Ζακ τους έδειξε το βίντεο αργότερα. «Επαθαν σοκ», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το συμβάν, οι ναυαγοσώστες της παραλίας εξέδωσαν ειδοποίηση, κάτι που εμπίπτει στα καθήκοντά τους, ότι δεν είναι ασφαλής η κολύμβηση και τα θαλάσσια σπορ στον κόλπο. Την εποχή αυτή, οι λευκοί καρχαρίες, που φτάνουν τα οκτώ μέτρα σε μήκος και τους τρεις τόνους σε βάρος, κυνηγούν φώκιες στην περιοχή.

Πάντως, παρόλο που ο καρχαρίας φαίνεται εξαιρετικά απειλητικός, οι ειδικοί που είδαν το βίντεο, διαφωνούν. «Το βίντεο είναι ένα καλό παράδειγμα του ότι οι άνθρωποι δεν είναι μέρος της διατροφής ενός λευκού καρχαρία», είπε στους Times η Σάρα Αντρεότι, ειδικός στους καρχαρίες στο Κέιπ Τάουν και εξήγησε ότι όταν αυτό το είδος του καρχαρία επιτίθεται σε άνθρωπο είναι επειδή τον έχει περάσει για φώκια, λόγω κακής ορατότητας.

Την τελευταία δεκαετία, 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από καρχαρίες στη Νότια Αφρική, οι πέντε από το είδος του λευκού καρχαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...