426
Η φάλαινα στα νορβηγικά νερά | Jorgen Ree Wiig/Norwegian Directorate of Fisheries/via REUTERS

Νορβηγία: Συνεχίζεται το μυστήριο της λευκής φάλαινας: Κατάσκοπος ή θεραπεύτρια παιδιών;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 14:25
Η φάλαινα στα νορβηγικά νερά
|Jorgen Ree Wiig/Norwegian Directorate of Fisheries/via REUTERS

Νορβηγία: Συνεχίζεται το μυστήριο της λευκής φάλαινας: Κατάσκοπος ή θεραπεύτρια παιδιών;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 14:25

Οταν ο Μόρτεν Βίκεμπι είδε στην τηλεόραση την λευκή φάλαινα «κατάσκοπο», που είχε εμφανιστεί μυστηριωδώς στα νορβηγικά ύδατα, πήρε τηλέφωνο στην τοπική εφημερίδα με μία πληροφορία.

Η μπελούγκα του θύμισε μία φάλαινα «θεραπείας» που είχε δει παλιότερα σε καταδυτικό κέντρο της Ρωσίας.

Εκείνη η φάλαινα, ζούσε στην περιοχή του Μουρμάνσκ και είχε εκπαιδευτεί για να βοηθά παιδιά με θέματα ψυχικής υγείας.

«Μπορεί να μην είναι η ίδια φάλαινα, όμως φαίνεται πως αντιδρά με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Βίκεμπι, πρώην νορβηγός πρόξενος στο Μουρμάνσκ, στην Guardian. «Η φάλαινα έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία και εγώ έχω βάλει σκοπό μου να την υπερασπίσω».

Η μπελούγκα εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου, στο νησί Ινγκόγια της Νορβηγίας και φορούσε ένα λουρί με θήκη για κάμερα, στην ετικέτα του οποίου έγραφε ««Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη». Αμέσως, οι Αρχές υποπτεύθηκαν ότι η φάλαινα διέφυγε από κάποια βάση των Ρώσων, όπου θαλάσσια θηλαστικά εκπαιδεύονται για κατάσκοποι. Το πρόγραμμα είχε εγκαταλειφθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, όμως το αναβίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κανείς όμως, δεν την έχει αναζητήσει έκτοτε και το μυστήριο παραμένει.

Στο χωριό των ψαράδων στη Νορβηγία, η μπελούγκα έχει γίνει μία διασημότητα. Οι ντόπιοι την έχουν ονομάσει Hvaldimir, συνδυασμό του δημοφιλούς ρωσικού ονόματος Βλάντιμιρ και της νορβηγικής λέξης hval, που σημαίνει φάλαινα.

Η φάλαινα είναι εμφανώς εκπαιδευμένη και απόλυτα φιλική με τους ανθρώπους. Εχει εκπαιδευτεί να της ρίχνουν αντικείμενα και να τα επιστρέφει, βρίσκοντας και επιστρέφοντας ακόμα και ένα iPhone που έριξε μία γυναίκα στο νερό.

Οταν την καλούν από την ακτή, η φάλαινα τρέχει να τους χαιρετήσει και περιμένει ανταμοιβή με τη μορφή του… μεζέ.

Η φάλαινα ποζάρει για σέλφι στα νερά του νορβηγικού χωριού, μαζί με τη Λιν Σέτερ

Ο Ντμίτρι Γκλαζόφ, ρώσος επιστήμονας και υποδιευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος για τις λευκές φάλαινες, είπε ότι κοντά στο Μούρμανσκ υπάρχουν τρεις οργανισμοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί, που εκπαιδεύουν θαλάσσια θηλαστικά να βρίσκουν αντικείμενα και να βοηθούν δύτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ο ίδιος λέει ότι αυτό το λουρί πουλιέται σε όλη τη Ρωσία και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι στρατιωτικής προέλευσης

Από την περιοχή αυτή, πωλούνται εκπαιδευμένες φάλαινες στο ενυδρείο της Αγίας Πετρούπολης και σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ρωσίας.

Αν όμως, η φάλαινα έχει διαφύγει από κάποιο από τα κέντρα εκπαίδευσης, μπορεί να φοβούνται να δηλώσουν την εξαφάνισή της, μετά το σκάνδαλο που είχε δημιουργηθεί πέρυσι, όταν ανακαλύφθηκε κέντρο με 87 φάλαινες μπελούγκα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος είχε παρέμβει για να τις μεταφέρουν σε καλύτερες συνθήκες.

Και αν πάλι, είναι οργανισμός που συνεργάζεται με τον στρατό, πάλι θα φοβούνται να δηλώσουν την εξαφάνισή της, επισημαίνει ο Γκλαζόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...