484
Συνεργεία διάσωσης περιμένουν να ανέβουν στο κρουαζιερόπλοιο για να φροντίσουν τους επιβάτες | REUTERS

Νορβηγία: Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2019, 17:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2019 19:42 24/03/2019 17:54
Συνεργεία διάσωσης περιμένουν να ανέβουν στο κρουαζιερόπλοιο για να φροντίσουν τους επιβάτες | REUTERS

Νορβηγία: Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2019, 17:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2019 19:42 24/03/2019 17:54

Εφτασε στο λιμάνι του Μόλντε της Νορβηγίας, το απόγευμα της Κυριακής, το κρουαζιερόπλοιο, που είχε μείνει ακυβέρνητο από το μεσημέρι του Σαββάτου, μεταφέροντας τους 900 επιβάτες που δεν είχαν καταφέρει να βγουν στη στεριά.

Ολη τη νύχτα συνεχίστηκε η δραματική επιχείρηση για την απομάκρυνση των 1.300 ανθρώπων που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Viking Sky, το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη ανοιχτά των νορβηγικών ακτών.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, κατάφεραν να βάλουν μπροστά τις τρεις από τις τέσσερις μηχανές του πλοίου και ξεκίνησε η προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τις ακτές της Νορβηγίας.

Δύο ρυμουλκά, κατάφεραν να το προσεγγίσουν και να το ρυμουλκήσουν στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.

Η εικόνα από το εσωτερικό του πλοίου με την κλίση και την οροφή να γκρεμίζεται είναι ενδεικτική της κατάστασης (φωτό: ALEXUS SHEPPARD via REUTERS)

Το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, λόγω των καιρικών συνθηκών και των θεόρατων κυμάτων.

Το κρουαζιερόπλοιο πολύ κοντά στην ακτή… (φωτό: Frank Einar Vatne/NTB Scanpix /via REUTERS)

Από το πρωί έως το μεσημέρι της Κυριακής, επιχειρήθηκε η απομάκρυνση των επιβατών με πέντε ελικόπτερα. Εως τις δύο το μεσημέρι της Κυριακής, 479 άτομα είχαν μεταφερθεί στη στεριά. Στη συνέχεια, η επιχείρηση διεκόπη, καθώς το πλοίο ρυμουλκείται.

Συνολικά, στο Viking Sky επέβαιναν 1.373 άτομα, από τα οποία 915 επιβάτες και 458 μέλη πληρώματος. «Οι καιρικές συνθήκες κάνουν την επιχείρηση μεταφοράς δύσκολη. Χρειάζεται χρόνος καθώς, κάθε φορά, τα ελικόπτερα απομακρύνουν 15-20 επιβάτες», είχε εξηγήσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κέντρου διάσωσης, Περ Φίελντ.

Εικόνες που δημοσίευαν επιβάτες στα social media, έδειχναν ανθρώπους να κοιμούνται όπου μπορούν στο πλοίο, φορώντας τα σωσίβια, περιμένοντας υπομονετικά για την ώρα που θα μπουν στο ελικόπτερο και θα φτάσουν στη στεριά.

Το χρονικό

Συναγερμός είχε σημάνει από το μεσημέρι του Σαββάτου στις Αρχές της Νορβηγίας, καθώς το κρουαζιερόπλοιο υπέστη μηχανική βλάβη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το Viking Sky υπέστη βλάβη ανοικτά των νορβηγικών ακτών και έπλεε ακυβέρνητο.

Το Viking Sky βρισκόταν ανοικτά της Χουσταντβίκα, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια (4,6 χλμ.) από την ακτή.

Tο νορβηγικό λιμενικό ανέφερε ότι το πλοίο κινείτο ανεξέλεγκτο και κατευθυνόταν προς της στεριά, όταν έστειλε το σήμα κινδύνου. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις του λιμενικού και ελικόπτερα, αλλά και 60 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με αναφορές από επιβάτες του πλοίου, υπήρχαν αρκετοί τραυματίες, καθώς το πλοίο πήρε γρήγορα κλίση, με τα κύματα να το χτυπούν στα πλαϊνά του.

Οπως ανέφεραν οι νορβηγικές Αρχές, οι πρώτοι 100 επιβάτες μεταφέρθηκαν στη στεριά γύρω στις 17:30 ώρα Ελλάδος και από εκεί μετακινήθηκαν σε κοντινό χωριό, προκειμένου να τους βοηθήσουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...