325
Η επίθεση στο Κόνγκσμπεργκ ήταν ένα σοκ για τη ήσυχη Νορβηγία | REUTERS/Victoria Klesty

Νορβηγία: Προφυλακισμένος σε απομόνωση ο φονιάς με το τόξο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 20:29
Η επίθεση στο Κόνγκσμπεργκ ήταν ένα σοκ για τη ήσυχη Νορβηγία
|REUTERS/Victoria Klesty

Νορβηγία: Προφυλακισμένος σε απομόνωση ο φονιάς με το τόξο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 20:29

Νορβηγικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση σε ιατρικό περιβάλλον του δράστη της φονικής επίθεσης με τόξο και βέλη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για την ψυχική του υγεία.

Ο Έσπεν Άντερσεν Μπρότεν θα τεθεί, για προληπτικούς λόγους, υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες, τις δύο πρώτες σε πλήρη απομόνωση, αποφάσισε η δικαστής.

Διατυπώνονται πάντως αμφιβολίες για την ψυχική κατάσταση -και άρα την ποινική ευθύνη- του 37χρονου Δανού ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στον ισλαμισμό και ομολόγησε ότι σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις την Τετάρτη στο Κόνγκσμπεργκ όπου κατοικεί.

O Μπρότεν είχε αρχίσει από την Πέμπτη να αποτελεί αντικείμενο ψυχιατρικής αξιολόγησης ώστε να καθοριστεί αν μπορεί να είναι ποινικά υπεύθυνος για την πράξη του, όμως τα συμπεράσματά της δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

Καθώς ο Δανός είχε συγκατατεθεί στην κράτησή του, η απόφαση της δικαστή ελήφθη έπειτα από μια απλοποιημένη διαδικασία χωρίς την εμφάνιση του υπόπτου.

Αν και οι επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα τρομοκρατικής ενέργειας, οι αρχές δεν αποκλείουν την υπόθεση της τρέλας.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας από 50 έως 70 ετών σκοτώθηκαν από την επίθεση του Μπρότεν, ο οποίος φαίνεται ότι επέλεξε τυχαία τα θύματά του. Η επίθεση διήρκησε 35 λεπτά προτού συλληφθεί από την αστυνομία. Τρεις ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον του Μπρότεν είχαν εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις: πέρυσι του είχε απαγορευθεί να επισκέπτεται δύο στενούς του συγγενείς αφού απείλησε να σκοτώσει τον έναν από αυτούς, ενώ το 2012 είχε καταδικαστεί για διάρρηξη και αγορά μαριχουάνας. Ακόμη, μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν βίντεο του Μπρότεν από το 2017 στο οποίο ακούγεται να λέει με απειλητική φωνή: «Είμαι ένας αγγελιοφόρος. Έχω έρθει με μια προειδοποίηση: ‘αυτό πραγματικά θέλετε;’. Να γνωρίζετε ότι είμαι μουσουλμάνος».

Ένας γείτονάς του στο Κόνγκσμπεργκ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, περιέγραψε τον Μπρότεν ως έναν όχι ιδιαίτερα συμπαθή άνδρα, με επιβλητική φιγούρα και ξυρισμένο κεφάλι. «Ποτέ ένα χαμόγελο, καμία έκφραση στο πρόσωπό του», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «τον έβλεπα πάντα μόνο του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...