1085
Πολίτες αγκαλιάζονται έξω από το δημοφιλές gay κλαμπ «London Pub», στο κέντρο του Οσλο της Νορβηγίας, την επομένη της επίθεσης στο σημείο, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους | Terje Pedersen/NTB/via REUTERS

Οσλο: Τρομοκρατική επίθεση οι πυροβολισμοί σε γκέι κλαμπ την παραμονή του Pride – Δύο νεκροί

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 10:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2022 13:27
Πολίτες αγκαλιάζονται έξω από το δημοφιλές gay κλαμπ «London Pub», στο κέντρο του Οσλο της Νορβηγίας, την επομένη της επίθεσης στο σημείο, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
|Terje Pedersen/NTB/via REUTERS

Οσλο: Τρομοκρατική επίθεση οι πυροβολισμοί σε γκέι κλαμπ την παραμονή του Pride – Δύο νεκροί

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 10:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2022 13:27

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν –εκ των οποίων οι 10 σοβαρά– μετά από ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος), σε νυχτερινό gay κλαμπ στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, καθώς και σε ένα παρακείμενο μπαρ, σε ένα περιστατικό που η αστυνομία περιέγραψε ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα στο δημοφιλές στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων νυχτερινό κέντρο «London Pub», το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Οσλο.

Η αστυνομία ερευνά και δύο άλλους χώρους σε σχέση με το συμβάν – ένα μπαρ κοντά στο συγκεκριμένο κλαμπ και ένα φαστφουντάδικο.

Ο δημοσιογράφος Ολαφ Ρόνενμπεργκ, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε: «Είδα έναν άνδρα να μπαίνει κρατώντας μια τσάντα. Εβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί».

Ενας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στο NRK: «Ημουν έξω από το “London Pub” όταν συνέβη. Αντιλήφθηκα έναν πυροβολισμό και χτυπήθηκα από θραύσματα γυαλιού. Ακολούθησαν περισσότεροι πυροβολισμοί, οπότε βρήκα καταφύγιο στο εσωτερικό και προσπάθησα να τραβήξω κι άλλα άτομα μαζί μου».

Javad Parsa/NTB/via REUTERS

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) η νορβηγική αστυνομία έκανε γνωστό ότι συνέλαβε έναν ύποπτο. Πρόκειται για έναν 42χρονο Νορβηγό, ιρανοκουρδικής καταγωγής, διευκρίνισε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Κρίστιαν Ατλο.

Ο συλληφθείς, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, ήταν γνωστός από το 2015 στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών, που είναι επίσης επιφορτισμένες με θέματα αντιτρομοκρατίας, σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ύποπτος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατική ενέργεια».

Η τελευταία κατηγορία συσχετίζεται με «τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, τον αριθμό των σκηνών του εγκλήματος (…) και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι είχε την πρόθεση να σπείρει τον τρόμο. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους» εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τόνισε.

Ο Ρότζερ Μπεργκ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι πρόκειται για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια και ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα ανέβηκε στο ανώτατο.

Ο ίδιος είπε ότι πράκτορες τον είχαν ανακρίνει τον περασμένο μήνα και ότι έκριναν ότι δεν είχε πρόθεση για χρήση βίας. Ομως, υπήρχαν λόγοι ανησυχίας λόγω της «ασταθούς ψυχολογικής του κατάστασης» και της συμμετοχής του σε ακραία ισλαμιστική ομάδα και του ιστορικού του, από μικρός, με περιστατικά βίας.

Javad Parsa/NTB/via REUTERS

Ο ύποπτος –ο οποίος συνελήφθη χάρη και στην «ηρωική συμβολή» πολιτών– είχε απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα, όπως το ότι έφερε μαχαίρι ενώ είχε καταδικαστεί στο παρελθόν και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Δύο όπλα κατασχέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος: ένα αυτόματο όπλο και ένα περίστροφο, τα οποία ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ατλο περιέγραψε ως «παλιά».

Ο ύποπτος θεωρείται ότι είναι ένας «ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής», ο οποίος πάσχει από ψυχική νόσο, ανακοίνωσε αργότερα το Σάββατο η PST, η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της Νορβηγίας.

Νωρίτερα, στις εικόνες που μετέδωσαν τα νορβηγικά δίκτυα αποτυπώνεται ο απόηχος της ένοπλης επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο, με ασθενοφόρα και περιπολικά να έχουν σπεύσει στο σημείο. Η περιοχή αποκλείστηκε για λίγες ώρες, μέχρι τη λήξη του «συναγερμού». Τα ξημερώματα του Σαββάτου το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Οσλο είχε τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έκανε γνωστό, προκειμένου να υποδεχθεί τους τραυματίες.

Ακυρώθηκε το Oslo Pride

Σημειώνεται πως το Σάββατο είχε προγραμματιστεί η ετήσια Παρέλαση Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Οι διοργανωτές του Pride του Οσλο έκαναν γνωστό, ωστόσο, πως η εκδήλωση ακυρώθηκε μετά από αίτημα των Αρχών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oslo Pride (@oslopride)

Αξίζει να αναφερθεί πως παρά την ακύρωση των επίσημων εκδηλώσεων του Oslo Pride, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της τραγωδίας, κρατώντας σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για να αφήσουν λουλούδια. Αλλοι προέβησαν αυθορμήτως σε μικρότερης κλίμακας πορείες και κινητοποιήσεις στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους.

«Σοκαριστική επίθεση κατά αθώων»

«Το μακελειό έξω από το “London Pub” στο Οσλο αυτή τη νύχτα είναι μια τρομερή και βαθιά σοκαριστική επίθεση κατά αθώων», δήλωσε ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους λόγους αυτής της τρομερής πράξης, αλλά λέω στους ομοφυλόφιλους που τώρα φοβούνται και πενθούν ότι είμαστε όλοι μαζί σας», έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η Νορβηγία, μια εν γένει ήρεμη χώρα, είχε συγκλονιστεί από πολυαίμακτη επίθεση στις 22 Ιουλίου του 2011. Εκείνη την ημέρα ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Οσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως κατά αυτών που μετείχαν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια.

ΥΠΕΞ: Βαθύτατα συγκλονισμένοι από τη φρικτή επίθεση στο Οσλο

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τη χθεσινή φρικτή επίθεση στο Οσλο», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες. Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στο λαό και την κυβέρνηση της Νορβηγίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...