511
Ο Μπρέιβικ με κοστούμι και γραβάτα σε δικαστήριο της Νορβηγίας το 2017 | Reuters

Νορβηγία: Ο ακροδεξιός δολοφόνος Μπέρινγκ Μπρέιβικ ζητάει να αποφυλακιστεί

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 20:26
Ο Μπρέιβικ με κοστούμι και γραβάτα σε δικαστήριο της Νορβηγίας το 2017
|Reuters

Νορβηγία: Ο ακροδεξιός δολοφόνος Μπέρινγκ Μπρέιβικ ζητάει να αποφυλακιστεί

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 20:26

Ηταν 22 Ιουλίου του 2011 όταν ο 32χρονος τότε Μπέρινγκ Μπρέιβικ πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το τετράγωνο που στέγαζε το γραφείο του νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ στο Οσλο, με αποτέλεσμα να σκοτώσει οκτώ ανθρώπους.

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε πανικό στις Αρχές, ο Μπρέιβικ ταξίδεψε στο νησί Ουτίγια, στον χώρο μιας κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, όπου παρουσιάστηκε ως αστυνομικός.

Μια ώρα μετά, 69 άτομα κείτονταν νεκρά στο έδαφος από τις σφαίρες του όπλου που κρατούσε ο Μπρέιβικ. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα του ήταν μόλις 14 ετών.

Ο Μπρέιβικ παραδόθηκε στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο και είπε ότι ο σκοπός της επίθεσης ήταν να σώσει τη Νορβηγία και τη Δυτική Ευρώπη από μια «μουσουλμανική κατάληψη», ενώ υποστήριξε ότι το Εργατικό Κόμμα έπρεπε να «πληρώσει το τίμημα» για «την απογοήτευση της Νορβηγίας και του νορβηγικού λαού».

Δεν έχουν περάσει δέκα χρόνια από εκείνο το φρικτό έγκλημα και ο κατά συρροήν δολοφόνος φαίνεται έτοιμος να επιδιώξει την αποφυλάκισή του υπό όρους, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του στην εφημερίδα VG στη Νορβηγία.

Ο Μπρέιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία -21 έτη- η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει σημάδια μεταμέλειας, ενώ σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του Εϊστέιν Στόρβικ τον Μάρτιο του 2016 ο Μπρέιβικ αυτοχαρακτηρίστηκε ναζιστής.

Το 2012 μάλιστα σχεδίαζε να ιδρύσει μια οργάνωση που οραματιζόταν, με το όνομα «Συντηρητικό Επαναστατικό Κίνημα», αποτελούμενη από περίπου 50 «δεξιούς ακτιβιστές» στην Ευρώπη καθώς και μια οργάνωση για φυλακισμένους ακροδεξιούς.

Αν και ο Μπρέιβικ μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί αίτημα αποφυλάκισής του υπό όρους, αφού έχει εκτίσει τα 10 πρώτα χρόνια της ποινής του –προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021—, εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν συντρέχουν λόγοι για να αφεθεί ελεύθερος.

Νέα νομική διαδικασία για τις συνθήκες κράτησής του στη Νορβηγία

«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης» δήλωσε ο δικηγόρος του Μπρέιβικ στο VG. «Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι (που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον) και θέλει να το χρησιμοποιήσει» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Στόρβικ, ο Μπρέιβικ θα κινήσει εκ νέου νομική διαδικασία αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του.

Οι αντιδράσεις στην είδηση ήταν άμεσες και έντονες. «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος; Ποτέ!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχος του Οσλο, που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία έχει ένα από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους.

Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τον Μπρέιβικ, πάντως, φαντάζει απίστευτη η αποφυλάκιση ενός κατά συρροήν δολοφόνου ο οποίος μάλιστα δηλώνει ανοιχτά ότι τα εγκλήματά του δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα πρώτο βήμα για την πραγμάτωση της διεστραμμένης ιδεολογίας του. Μίας ιδεολογίας που ο ίδιος δηλώνει ότι πρεσβεύει μέχρι και σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...