436
| Alexandros Michailidis / SOOC

Νομοσχέδιο για Airbnb: Κλειδί οι κανονισμοί των πολυκατοικιών

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 08:26
|Alexandros Michailidis / SOOC

Νομοσχέδιο για Airbnb: Κλειδί οι κανονισμοί των πολυκατοικιών

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 08:26

Το πλαίσιο για το τι θα ισχύει με τα διαμερίσματα που διατίθενται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ρυθμίζει νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Εν τω μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αύριο, 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάσει τον χαρακτήρα της λειτουργίας του Airbnb στην Ευρώπη, εν μέσω αντιδράσεων από ολόκληρες πόλεις (όπως το Παρίσι ή η Βαρκελώνη) αλλά και την τουριστική βιομηχανία. Το ερώτημα, στο οποίο οι ευρωπαϊκές Αρχές θα κληθούν να απαντήσουν είναι αν οι πλατφόρμες είναι ηλεκτρονικές υπηρεσίες κρατήσεων ή μεσάζοντες ακίνητης περιουσίας.

Οπως αναφέρουν την Τετάρτη «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ του Κώστα Ντελέζου, κάθε υπουργείο έχει τις δικές του επί μέρους προτάσεις επί του θέματος, γεγονός που απαιτεί τη σύνθεσή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Πηγές με γνώση των σχεδιασμών αναφέρουν ότι η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται ανάλογα και με τις προβλέψεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας. Η πρόβλεψη, ωστόσο, διχάζει τα υπουργεία.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει  ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η νομοθέτηση μιας τέτοιας πρόβλεψης, καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένη τροποποίηση των κανονισμών των πολυκατοικιών. Εξάλλου κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και σήμερα με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών, χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Οπως σημειώνουν «Τα Νέα», το υπουργείο απασχολεί η πρόβλεψη για μπλοκάρισμα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ακινήτων που μισθώνονται διαδικτυακά χωρίς να διαθέτουν επαληθευμένο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), αλλά και χωρίς την αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή του ακινήτου

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Τουρισμού δίνει έμφαση στις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα, ώστε αφενός να διαφυλάσσονται η ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας (στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας) και το κοινωνικό της αποτύπωμα και αφετέρου να μη δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις των επισκεπτών με τους υπόλοιπους χρήστες (ιδιοκτήτες – ενοίκους) των πολυκατοικιών.

Από το υπουργείο υποστηρίζεται ότι τα καταλύματα που διατίθενται στις πλατφόρμες δεν θα πρέπει να υστερούν ως προς τις παροχές έναντι των αδειοδοτημένων ενοικιαζόμενων δωματίων. Προτείνεται η επιβολή κανόνων που θα αφορούν την ασφάλεια των τουριστών, αλλά και η υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των προσφερόμενων προς μίσθωση καταλυμάτων. Επίσης, προτείνεται οι ενασχολούμενοι με την τουριστική διαμονή να διατηρούν υποχρεωτικά πλήρη φάκελο για το ακίνητο που μισθώνουν ενώ και τα ακίνητα θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς κανόνες ασφαλείας (για παράδειγμα, οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς).

Κοινή είναι η θέση των υπουργείων, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που θα μισθώνονται ανά ΑΦΜ, ούτε να επιβληθεί γεωγραφικός ή χρονικός περιορισμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...