Με τις ψήφους της πλειοψηφίας -μόνο- ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Ερμής Θεοχαροπουλος» (από το όνομα του αδικοχαμένου αθλητή της ορειβασίας και του ορειβατικού σκι που «έσβησε» τον περασμένο Ιανουάριο σοβαρά τραυματισμένος σε χαράδρα στα Τζουμέρκα), σε συνέχεια της σχετικής προσωπικής δέσμευσης που είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός.
«Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.
«Δεν υπάρχει διάσωση στην Ελλάδα», έγραφε συγκλονισμένος από τον χαμό του γιο του -αλλά και οργισμένος από την απουσία σωστικών μέσων στο βουνό- τον ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος.
«Εάν το πάθαινε το αγόρι μου αυτό στις Αλπεις, θα τον είχαν εντοπίσει διασώσει διασωληνώσει και μεταφέρει πριν προλάβω να φτάσω εγώ κοντά του. Αλλος ένας θάνατος στα ελληνικά βουνά από …», έλεγε και ζητούσε «να φτιαχτεί ομάδα διάσωσης στην Ελλάδα με ελβετικά στάνταρ, με κανονική και εφεδρική ομάδα με κανονικό και εφεδρικό ελικόπτερο για την κάθε περιφέρεια» και «να δεσμευτεί δημόσια ο Πρωθυπουργός ορίζοντας ακριβές χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν άμεσα […] Για να ξέρω ότι ο Ερμούλης μου δεν πήγε άδικα και θα σωθούν άλλοι άνθρωποι που πάνε στο βουνό και τους έτυχε ατύχημα».
Και λίγους μήνες αργότερα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, στον χερσαίο χώρο. Στόχος, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να λειτουργήσει ο μηχανισμός εντός του 2023.
«Από σήμερα, η Ελλάδα αποκτά πλαίσιο για την εναέρια έρευνα και διάσωση στα βουνά της, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αναπτυγμένο ορεινό τουρισμό. Εναν μηχανισμό, με 6 βάσεις ετοιμότητας, που θα κινητοποιείται αμέσως στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος, σε κάθε σημείο της επικράτειας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
«Ηταν μία προσωπική μου δέσμευση όταν χάσαμε πρόωρα τον ορειβάτη μας Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλο», υπενθυμίζει, «και από χθες έγινε νόμος του κράτους, δίνοντας και το όνομα του Θεοφάνη Ερμή στις εξειδικευμένες δυνάμεις που θα επιχειρούν στα βουνά μας, σώζοντας ζωές».
Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, αλλά και λυπημένος για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που όπως σημειώνει με αφορμή το… «παρών» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 και το «όχι» από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση , «δεν βρήκαν τη δύναμη να στηρίξουν αυτό το μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, ανθρωπιάς και προόδου».
Για «επικοινωνιακό νομοσχέδιο» με το οποίο η κυβέρνηση ζητεί από τα κόμματα να δώσουν «λευκή επιταγή», έκανε λόγο στη Βουλή η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, ενώ τον ίδιο όρο («λευκή επιταγή) χρησιμοποίησε και η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίουπου, καταγγέλλοντας ότι θα γίνονται «αναθέσεις υπηρεσιών και οι μισθώσεις εναέριων μέσων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κοστολόγηση, χωρίς τεκμηρίωση και πάνω απ’ όλα χωρίς λογοδοσία».
Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί δημιουργεί έναν ακόμα μηχανισμό έρευνας και διάσωσης αντί να ενισχύσει τον μηχανισμό που ήδη υπάρχει, δηλαδή το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύεται ο ενιαίος χαρακτήρας του ΕΚΣΕΔ για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
«Για πρωτοβουλίες σαν αυτή που τιμούν τη μνήμη ενός νέου τόσο πρόωρα χαμένου ανθρώπου και έχουν σαν στόχο να σώσουν και να δώσουν αξία στην ανθρώπινη ζωή, αξίζει κάθε λεπτό της ενασχόλησης με την πολιτική και τα κοινά. Πραγματικά κρίμα που η αντιπολίτευση για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να δει πέρα από τα κομματικά γυαλιά την εθνική σημασία αυτής της πολιτικής και δεν στήριξε τη σημαντική αναβάθμιση που φέρνει το δίκτυο «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» στην εναέρια διακομιδή τραυματιών και ασθενών από δυσπρόσιτα σημεία σε δομές υγείας», σχολίασε για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος .