339
Μια φιγούρα του αμερικανού προέδρου στις προετοιμασίες για το καρναβάλι στη Νίκαια στη Γαλλία. Μοιάζει να εικονογραφεί την κλοτσιά που δέχτηκε ο Τραμπ από τη Δικαιοσύνη | REUTERS/Eric Gaillard

«Xαστούκι» από το Εφετείο στον Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2017, 08:02
Μια φιγούρα του αμερικανού προέδρου στις προετοιμασίες για το καρναβάλι στη Νίκαια στη Γαλλία. Μοιάζει να εικονογραφεί την κλοτσιά που δέχτηκε ο Τραμπ από τη Δικαιοσύνη
| REUTERS/Eric Gaillard

«Xαστούκι» από το Εφετείο στον Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2017, 08:02

Από την θριαμβευτική και σκηνοθετημένη υπογραφή μπροστά στις κάμερες, στην άμεση και σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητη κατακραυγή, στην απαγόρευση και τώρα στην επιβεβαίωση της απαγόρευσης. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες το αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ πέρασε όλα τα στάδια της ανόδου και (σχεδόν) όλα της συντριβής.

Αργά την Πέμπτη το ένατο Ομοσπονδιακό Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι διατηρείται σε ισχύ η απόφαση κατώτερου δικαστηρίου στο Σιάτλ σύμφωνα με την οποία παγώνει σε όλη τη χώρα το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου σε ταξιδιώτες, μετανάστες και πρόσφυγες από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Οι τρεις δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα γιατί η απειλή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά της απαγόρευσης.

Επιπλέον, δεν έκαναν δεκτό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο πρόεδρος είναι ο μόνος με τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για θέματα που αφορούν την μετανάστευση. Οι πολίτες, προσέθεσαν οι δικαστές, έχουν ισχυρό συμφέρον για την τήρηση της εθνικής ασφάλειας αλλά και για την ελευθερία των μετακινήσεων, την ελευθερία από διακρίσεις και την αποφυγή του χωρισμού των οικογενειών.

Το διάταγμα αφορά μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και ταξιδιώτες από τον Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Λιβύη και την Υεμένη. Το Εφετείο επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πολίτες από αυτές τις χώρες έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ.

Η απάντηση του Τράμπ ήλθε καταρχάς με ένα οργισμένο tweet σε κεφαλαία γράμματα: «ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ». Ακολούθησε και ένα ηχογραφημένο μήνυμα σε χαμηλότερους τόνους, στο οποίο χαρακτήριζε την απόφαση του εφετείου «πολιτική».

Οπως σημειώνει το BBC δεν είναι σαφές ποιο δικαστήριο εννοεί ο Τραμπ. Το πιθανότερο είναι να  προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο παραμένει με οκτώ δικαστές όσο εκκρεμεί η επικύρωση από τη Γερουσία του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς (έχει προταθεί από τον Τραμπ). Ο δικαστής θεωρείται ότι είναι συντηρητικός και πιο κοντά στους ρεπουμπλικάνους, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του και η δικαστική μάχη φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...