258
Οι τρεις βραβευθέντες, από αριστερά, Τζον Γκούντινoφ, Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο | nobelprize.org

Νομπέλ Χημείας στους επιστήμονες που ανέπτυξαν τις πρώτες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 13:12
Οι τρεις βραβευθέντες, από αριστερά, Τζον Γκούντινoφ, Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και Ακίρα Γιοσίνο
|nobelprize.org

Νομπέλ Χημείας στους επιστήμονες που ανέπτυξαν τις πρώτες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 13:12

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν από τη δεκαετία του ’70 τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που σήμερα βρίσκονται σε εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές, βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Χημείας για το 2019.

Η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε την Τετάρτη τον Τζον Γκούντινoφ, τον Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και τον Ακίρα Γιοσίνο για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των μπαταριών.

Η επιτροπή των βραβείων ανακοινώνει το Νομπέλ Χημείας – Reuters

Ο Αγγλοαμερικανός Γουίτιγχαμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν αυτός που κατασκεύασε την πρώτη λειτουργική μπαταρία λιθίου ενώ το έργο του Αμερικανού Γκούντινoφ βοήθησε στο να διπλασιαστεί η απόδοσή τους. Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας Γιοσίνο, το 1985, κατάφερε να περιορίσει τη χρήση του καθαρού λιθίου στην μπαταρία και να το αντικαταστήσει με ιόντα λιθίου που είναι πιο ασφαλή στην χρήση με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η βιομηχανική τους παραγωγή.

O Ακίρα Γιοσίνο, περιχαρής – Reuters

Οι μπαταρίες έφεραν -χωρίς υπερβολή- επανάσταση στη βιομηχανία, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Σήμερα τις βρίσκουμε σε συσκευές από τα κινητά και τα λάπτοπ μέχρι και τα ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και σε μικρά αεροσκάφη.

Ο Τζον Γκούντινοφ λαμβάνει το εθνικό μετάλλιο επιστημών, την ανώτατη τιμή των ΗΠΑ για επιστήμονες, από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το 2013 σε τελετή στον Λευκό Οίκο – Reuters

Το σκεπτικό της Ακαδημίας είναι ότι οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων άνοιξαν τον δρόμο για μια κοινωνία με μηδενική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και ασύρματες επικοινωνίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...