1059
Η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στη Βουλή. | Alexandros Michailidis / SOOC

Νίνα Κασιμάτη για το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»: «έχει καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία»

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 09:43
Η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στη Βουλή.
|Alexandros Michailidis / SOOC

Νίνα Κασιμάτη για το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»: «έχει καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία»

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 09:43

Η ανάρτηση της Νίνας Κασιμάτη, βουλευτού του Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματίζει. Διπλά και τριπλά. Τόσο για καθαυτό το περιεχόμενο –«η διεύρυνση γκαζώνει, μπάτσοι, γουρούνια δολοφόνοι»– όσο και για το τι κάνουν γενικά τα μέλη της Βουλής στον δημόσιο πολιτικό χώρο που λέγεται Facebook. Η δε απάντησή της στις διαμαρτυρίες της ΠΟΑΣΥ είναι ένα πολιτικό θέμα από μόνη της.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Είναι προφανές ότι η κυρία Κασιμάτη, πρώτη σε σταυρούς βουλευτής στη Β’ Πειραιά, είδε μια αστεία φωτογραφία στο Facebook και έγραψε μια ανοησία, πολιτικολογώντας εμμέσως και χρησιμοποιώντας αμέσως μια γνωστή έκφραση.

Δεν θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αν η κυρία Κασιμάτη ήταν μια απλή πολίτης. Αλλά τυχαίνει να είναι μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, εκπροσωπεί όχι μόνο τον εαυτό της ή μόνο τους ψηφοφόρους της, αλλά όλους τους έλληνες πολίτες.

Επιπλέον, φαίνεται να σπεύδει να καλλιεργήσει και αυτή με τη σειρά της το πρόσφατο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, ανακαλώντας ξαφνικά από τη μνήμη της ένα διαδεδομένο σύνθημα κατά της Αστυνομίας.

Παραδόξως όμως η κυρία Κασιμάτη δεν έκανε ανάλογες αναφορές την εποχή που το κόμμα της ήταν στην εξουσία, είχε την πολιτική ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. και την έβλεπε να ρίχνει χημικά σε συνταξιούχους ή σε διαδηλωτές για το Μακεδονικό.

 

Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν δύο γραμμές ανάλυσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν το αναμενόμενο, ότι η κυρία Κασιμάτη έδωσε εξηγήσεις και τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί, αλλά τα ελληνοτουρκικά· μια βολική προσέγγιση ώστε να αποφεύγουν ένα ατόπημα. «Είναι ένα σύνθημα. Δεν το θεωρώ τρομερό θέμα» είπε πχ. την Πέμπτη το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και αν. υπουργός Αμυνας.

Αντιθέτως, από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έδωσαν μια μαξιμαλιστική διάσταση στο θέμα. Από τη ΝΔ πολλοί απαίτησαν τη διαγραφή της βουλευτού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το Κίνημα Αλλαγής απαίτησαν τουλάχιστον την αποδοκιμασία της. «Είναι ντροπή. Είναι αδιανόητο βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που χρησιμοποιεί καθημερινά τους αστυνομικούς για την προστασία της να υβρίζει χυδαία την Αστυνομία» είπε ο Σπύρος Καρανικόλας του ΚΙΝΑΛ στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Σε κάθε περίπτωση η ανάρτηση της κυρίας Κασιμάτη, δημιουργεί αίσθηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση κατά της βουλευτού, προειδοποιώντας την ότι αν δεν ανακαλέσει θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της:

«Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βουλευτή Β´ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, κας Νίνας ΚΑΣΙΜΑΤΗ, η οποία απρόκλητα και άστοχα χρησιμοποίησε σε δημόσια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το γνωστό, θλιβερό, συκοφαντικό και εξευτελιστικό για τους αστυνομικούς απολιθωμένο “σύνθημα”!

»… Θα έπρεπε, ως εκ της ιδιότητάς της να γνωρίζει, άλλως την πληροφορούμε, ότι οι άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί σε όλη τη χώρα δεν είναι “μπάτσοι”, αλλά κρατικοί λειτουργοί με υψηλό το δημοκρατικό τους φρόνημα, οι οποίοι πασχίζουν καθημερινά υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες να διαφυλάξουν το αγαθό της ασφάλειας της κοινωνίας και τελικά τις αρχές της δημοκρατίας. Δεν είναι “γουρούνια”, ούτε ασφαλώς “δολοφόνοι” και δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο σε έναν εκπρόσωπο του Νομοθετικού να αναμασά τέτοιας εφηβικής αφέλειας και μεταχουντικής συμπλεγματικής νοοτροπίας συνθήματα, ακόμα και δίκην αστεϊσμού!

»Η διασπορά του συνθήματος στο ευρύ κοινό πλήττει τον αστυνομικό θεσμό και προσβάλλει την προσωπικότητα των συναδέλφων μας, υποβαθμίζει τον Έλληνα Αστυνομικό σε αναλώσιμο και περιφρονημένο είδος και όχι σε κρατικό λειτουργό, σωστό επαγγελματία και περήφανο πολίτη μιας ευνομούμενης χώρας.

»Καλούμε τους αρμόδιους θεσμούς να εξασφαλίζουν και θωρακίσουν την Αστυνομία και τους Αστυνομικούς, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους. Καλούμε την κυρία βουλευτή, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το ολίσθημά της και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αχαρακτήριστη αυτή ενέργειά της.

»Εάν δεν το πράξει, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο, ως εκπρόσωπος κόμματος εξουσίας, σημαίνει ότι εννοεί την κάθε συκοφαντική της λέξη, οπότε θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, για να προστατεύσουμε την πληγωμένη τιμή και υπόληψη της Ελληνικής Αστυνομίας και του προσωπικού της που εκπροσωπούμε».

Η απάντηση της Κασιμάτη

Η απάντηση της κυρίας Κασιμάτη δεν ήταν ακριβώς απολογία ούτε ανάκληση των όσων είπε. Εστειλε επιστολή στην Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, την ένωση της περιφέρειάς της δηλαδή, και την κοινοποίησε στην ΠΟΑΣΥ:

«Με έκπληξη διάβασα τη σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, όπου με κατηγορείτε για μια γνωστή στερεοτυπική φράση, η οποία έχει καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία, και ειδικότερα στις νεότερες γενιές, για τις θλιβερές, αλλά υπαρκτές, εξαιρέσεις συναδέλφων σας που κάνουν παράνομη χρήση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει:

«Η έκπληξη έγκειται στο ότι, όπως και οι ίδιοι παραδέχεστε, αυτή τη φράση τη χρησιμοποίησα ως μέρος σκωπτικού σχολίου μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια άσχετου διαλόγου για άλλο ζήτημα, που προδήλως καμία σχέση δεν είχε ούτε καταφερόταν αντικειμενικά και υποκειμενικά στο αστυνομικό σώμα, όπως επίσης εσείς περιγράφετε, άρα και δεν συνιστά έκφραση της αντίληψής μου για την ΕΛ.ΑΣ. όπως την εκλάβατε, και γι’ αυτό λυπάμαι για τη χρήση της και την παρεπόμενη παρερμηνεία της».

Σε ένα άλλο σημείο της επιστολής της περιγράφει την κοινωνία μας χωρισμένη σε πλευρές: πολίτες απέναντι στους αστυνομικούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που όμως με λυπεί επίσης, είναι η δυσανάλογη και άδικη αντίδρασή σας εναντίον μου με ηθικοπλαστικούς όρους σχετικά με το επάγγελμά σας, η οποία μάλλον έχει πολιτικά ελατήρια, όταν θα πρέπει να γνωρίζετε από τη θέση σας πως έχω υπερασπιστεί εμπράκτως τα δίκαια των βιοπαλαιστών αστυνομικών, αφού έχει περάσει μόνον ενάμισης μήνας από τότε που υπέγραψα Αναφορά στη Βουλή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υιοθετώντας και καταθέτοντας δικό σας έγγραφο, το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά έτους 2019, με τα δίκαια συνδικαλιστικά αιτήματά σας. Σας το επισυνάπτω για υπενθύμιση, καθώς βρίσκομαι στο πλευρό σας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σας, όπως και κάθε εργαζομένου που διεκδικεί κεκτημένα δικαιώματα και επίλυση προβλημάτων, γιατί τιμώ το έργο σας και αναγνωρίζω τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Σχετικά, θα ήθελα να σας θυμίσω επίσης, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κανένας νεκρός από καμία πλευρά, πολίτης ή αστυνομικός, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν άλλων κυβερνήσεων, όπου 19 αστυνομικοί είχαν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, όπως προκύπτει από τον επίσημο κατάλογο πεσόντων στον ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ. Πιστεύω ότι οι αριθμοί πείθουν άπαντες για την ειδοποιό διαφορά της δικής μας αντίληψης και πολιτικής περί πραγματικής ασφάλειας όλων και έμπρακτου σεβασμού στο αγαθό της ζωής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...