437
Ο καθηγητής του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης | ΣΚΑΪ

Νικόλας Χρηστάκης: Αν όλοι κάναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 22:45
Ο καθηγητής του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης
|ΣΚΑΪ

Νικόλας Χρηστάκης: Αν όλοι κάναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 22:45

Η ανθρωπότητα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για την πλήρη έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, είναι το μήνυμα που στέλνει ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γέιλ Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις σοβαρές και χρόνιες επιπτώσεις σε πολλούς ασθενείς με Covid-19.

Η πρώτη φάση της πανδημίας που ζούμε ακόμη είναι αυτή του επιδημιολογικού συναγερμού, η οποία θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού, τόνισε ο Χρηστάκης σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».

Σε ερώτημα για το ποσοστό το οποίο δίνει γενική ανοσία, απάντησε ότι «είναι περίπου 83% του πληθυσμού που θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους, που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται, για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού».

Πρόσθεσε: «Ετσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα, για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού – είτε να εμβολιάσουμε είτε να μολυνθεί».

Στα μέσα του 2022, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Οπως εξήγησε: «Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα που καίγεται καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια. Αυτή είναι η δεύτερη φάση.

»Θα τη ζήσουμε από το ’22 και μετά – 2022 μέχρι ’23-’24 περίπου. Το χειρότερο σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από Covid, περίπου πέντε θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων… για κάθε έναν που πεθαίνει, είναι περίπου 5 που ζουν, αλλά επιζούν με κάποια βλάβη», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία, ακόμη και αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη, συμπλήρωσε.

«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε τον πόλεμο τώρα. Αμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Αμα πάρεις τη μόλυνση, έχεις 1% να πεθάνεις… Αμα πάρεις το εμβόλιο, έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ τον λόγο να μην πας στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», κατέληξε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...