495
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν ανάμεσα στον Κόρι Μπούκερ (αριστερά) και τον Μπέτο Ο’Ρουρκ | REUTERS/Mike Segar

«Νικήτρια» η Γουόρεν στο debate των 10 Δημοκρατικών υποψηφίων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 11:48
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν ανάμεσα στον Κόρι Μπούκερ (αριστερά) και τον Μπέτο Ο’Ρουρκ
|REUTERS/Mike Segar

«Νικήτρια» η Γουόρεν στο debate των 10 Δημοκρατικών υποψηφίων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 11:48

Σε μια πολυπρόσωπη εκστρατεία, όπως αυτή των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, τα debate δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Εκ των πραγμάτων οι αντίθετες απόψεις και οι αντιπαραθέσεις δίνουν τον τόνο.

Δέκα υποψήφιοι, με άλλα λόγια ούτε οι μισοί από τους 25 που έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους για το χρίσμα, αναμετρήθηκαν στο Μαϊάμι. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, ο Μπέτο Ο΄Ρουρκ και ο Κόρι Μπούκερ και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, μεταξύ τους και ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζο Μπάιντεν, θα αναμετρηθούν σήμερα Πέμπτη. Μαζί με την Γουόρεν είναι αυτοί που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και έχουν τις περισσότερες ελπίδες να κερδίσουν τον Τραμπ.

Αν υπήρχε ένα σημείο στο οποίο συνέκλιναν ήταν η αντίθεσή τους με τον νυν πρόεδρο και τις πολιτικές του, παρά το ότι δεν μιλούσαν πολύ για αυτόν.

Αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, εκεί που απέκλιναν –ένα σημείο που πιθανόν θα κρίνει την αναμέτρηση της επόμενης χρονιάς- είναι πόσο αριστερά θα στρίψει το τιμόνι ο επόμενος πρόεδρος των Δημοκρατικών. Σε ζητήματα όπως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και η αντικατάστασή της από ένα δημόσιο σύστημα ή η φορολογία των μεγάλων εισοδημάτων εμφανίστηκαν με διαφορετικές θέσεις.

Μια «οικογενειακή» φωτογραφία των δέκα υποψηφίων. Από αριστερά: Μπιλ ντε Μπλάζιο, Τιμ Ράιαν, Τζούλιαν Κάστρο, Κόρι Μπούκερ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέτο Ο’Ρουρκ, Εϊμι Κλόμπουσαρ, Τάλσι Γκάμπαρ, Τζέι Ινσλι και Τζον Ντελάνεϊ // REUTERS/Carlo Allegri

Η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ επίσης κυριάρχησαν στη τηλεμαχία, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων για την υγεία, την εξωτερική πολιτική αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν ήταν αυτή που μάλλον κέρδισε την αντιπαράθεση, εν μέρει και γιατί ήταν η μόνη από τους θεωρούμενους ως πιο «δυνατούς» υποψήφιους που εμφανίστηκε στην πρώτη αναμέτρηση. Ενας άλλος λόγος, όπως σημειώνει ο Guardian, ήταν ότι κανένας άλλος υποψήφιος δεν την επέκρινε απευθείας (όσο και αν τους πίεζαν για αυτό οι παρουσιαστές) και έτσι κυριάρχησε στη συζήτηση.

Στην πρώτη ερώτηση που της τέθηκε, για την οικονομία, επισήμανε ότι «πάει καλά μόνο για τους πλούσιους, την πετρελαιοβιομηχανία, αλλά όχι για αυτούς που αγωνίζονται να τα φέρουν βόλτα». Ηταν μια παρέμβαση που άρεσε ιδιαίτερα στο κοινό.

Αρκετό χρόνο διέθεσαν οι υποψήφιοι για την κλιματική αλλαγή και τα σχέδιά τους για την αποτροπή της. Το Μαϊάμι που τους φιλοξενούσε είναι εξάλλου από τις αμερικανικές πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το μεταναστευτικό, με νωπή την τραγωδία στο Ρίο Γκράντε, επίσης απασχόλησε αρκετά τους υποψήφιους. Είναι πεδίο που ενδιαφέρει τον Τεξανό Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο οποίος, όπως σημειώνει ο Monde, έκανε μια αδέξια εμφάνιση ενώ δέχτηκε τα πυρά συνυποψηφίων του για τις προτάσεις του σχετικά με τους μετανάστες που διασχίζουν (συχνά με κίνδυνο) τα σύνορα με το Μεξικό.

Το debate παρακολουθούσε και ο Ντόναλντ Τραμπ από το Air Force One, ενώ ήταν σε πτήση προς την Ιαπωνία για τη σύνοδο της G20. Σχολίασε με ένα πολύ χαρακτηριστικό tweet: «ΒΑΡΕΤΟ!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...