690
Εκατομμύρια Γερμανοί παρακολούθησαν –συχνά από γιγαντοοθόνες– την τηλεμαχία των τριών υποψηφίων για την καγκελαρία | EPA/CLEMENS BILAN

Νικητής ο Ολαφ Σολτς στο δεύτερο, καθοριστικό debate για την καγκελαρία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 09:33
Εκατομμύρια Γερμανοί παρακολούθησαν –συχνά από γιγαντοοθόνες– την τηλεμαχία των τριών υποψηφίων για την καγκελαρία
|EPA/CLEMENS BILAN

Νικητής ο Ολαφ Σολτς στο δεύτερο, καθοριστικό debate για την καγκελαρία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 09:33

Με καθαρό νικητή, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ολαφ Σολτς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η δεύτερη τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψηφίων για την Καγκελαρία ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, από τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, ο Ολαφ Σολτς κατάφερε να πείσει το 41% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, ενώ ο υποψήφιος του συνασπισμού της Κεντροδεξιάς (CDU/CSU) Αρμιν Λάσετ μόνο το 27% και η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ το 26%. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, ο αντικαγκελάριος Σολτς επικράτησε με 32%, έναντι 26% της Μπέρμποκ και 20% του Λάσετ, πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

O Σολτς ανταλλάσσει γροθιές -η χειραψία στον καιρό της Covid-19- με τον Αρμιν Λάσετ, υπό το βλέμμα της Αναλένα Μπέρμποκ. Η τηλεμαχία ήταν για τρεις, αλλά εξελίχθηκε σε μονομαχία του υποψηφίου του SPD και του υποψηφίου του συνασπισμού CDU/CSU (Michael Kappeler/Pool via REUTERS)

«Ο Λάσετ αγωνίζεται, ο Σολτς θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Bild, που παραδοσιακά στηρίζει το CDU/CSU.

«Ο Λάσετ αναγκάζει τον Σολτς να μπει σε μονομαχία, η Μπέρμποκ παίζει μόνη της», σχολιάζει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «η αντιπαράθεση των τριών ήταν κυρίως αντιπαράθεση για δύο». «Στην ουσία, παρακαλώ», παρακάλεσε η Sueddeutsche Zeitung, η οποία ανέφερε ότι κατέστησαν σαφείς οι ουσιαστικές διαφορές των τριών υποψηφίων: «Οι υποψήφιοι έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το κράτος», επεσήμανε η SZ.

Στην κρισιμότητα της δεύτερης κατά σειρά αντιπαράθεσης των βασικών υποψηφίων για την καγκελαρία είχε νωρίτερα αναφερθεί και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) είχε προειδοποιήσει ότι «αν υπάρχει ακόμη ευκαιρία να αναστρέψουμε την τάση των δημοσκοπήσεων (που φέρνουν το SPD να προηγείται), τότε είναι μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο». Προφανώς αυτή η ευκαιρία χάθηκε από τον Αρμιν Λάσετ, αν και ο Ζέντερ τον ανακήρυξε «νικητή», διαφωνώντας με τις δημοσκοπήσεις.

O Ολαφ Σολτς έπεισε περισσότερο τους γερμανούς ψηφοφόρους σε αυτό το δεύτερο ντιμπέιτ (Michael Kappeler/Pool via REUTERS)

O Λάσετ ήξερε ότι έπρεπε να γίνει επιθετικός για να έχει ελπίδες και να γυρίσει ένα πολιτικό παιχνίδι που έως τώρα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο είναι εναντίον του, αλλά μπορεί να φέρει τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών σε ιστορικά χαμηλά. Ετσι, όπως παρατήρησε ο Guardian, επιτέθηκε κατ’ ευθείαν στον υποψήφιο του SPD. «Αν ο υπουργός μου των Οικονομικών δούλευε σαν εσένα, τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα», είπε αναφερόμενος στο κρατίδιο του οποίου ηγείται, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ηταν όμως και μια προσπάθεια του Λάσετ να «απεξαρτηθεί» από τον πολιτικό εναγκαλισμό με την απερχόμενη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει τον Σολτς στο δικό της υπουργείο Οικονομικών.

Εξάλλου, ένα από τα βασικά θέματα που οδήγησαν σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Ολαφ Σολτς και του Αρμιν Λάσετ ήταν η πρόσφατη επιδρομή των διωκτικών αρχών στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες παραλείψεις της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος του «μαύρου» χρήματος. Η υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο Σολτς, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε τον αντίπαλό του, αλλά τον κατηγόρησε και για εσκεμμένη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων. Επιπλέον, ο Λάσετ επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο και για την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του SPD με τη Αριστερά (Die Linke), η οποία για πολλούς στη Γερμανία παραμένει διάδοχος του περιβόητου SED της Ανατολικής Γερμανίας. «Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τι θα κάνετε, δεν αποκλείετε τη συνεργασία με την Αριστερά», τόνισε κατ’ επανάληψη ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος, ενώ ο Σολτς επαναλάμβανε ότι το αποτέλεσμα το κρίνουν οι ψηφοφόροι. Επέμεινε άλλωστε ο Σολτς ότι για να υπάρξει συνεργασία με το Die Linke, πρέπει το τελευταίο να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των τριών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ProSieben/Sat.1/Kabel 1, μία εβδομάδα προτού οι Γερμανοί σπεύσουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί την επί 16 έτη καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...