341
Κάποια από τα παιδιά ήταν αλυσοδεμένα | TELEVISION CONTINENTAL/Reuters TV via REUTERS

Νιγηρία: Διέσωσαν εκατοντάδες αλυσοδεμένα και κακοποιημένα παιδιά από ισλαμικό σχολείο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2019, 19:52
Κάποια από τα παιδιά ήταν αλυσοδεμένα
|TELEVISION CONTINENTAL/Reuters TV via REUTERS

Νιγηρία: Διέσωσαν εκατοντάδες αλυσοδεμένα και κακοποιημένα παιδιά από ισλαμικό σχολείο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2019, 19:52

Περισσότερα από 300 αγόρια διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ανήλικα τα οποία είχαν υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς, βρήκε σε ισλαμικό σχολείο και διέσωσε η αστυνομία της Πολιτείας της Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία.

Η επιδρομή που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης σε οίκημα της συνοικίας Ριγκάσα οδήγησε στον εντοπισμό μαθητών και σπουδαστών που ζούσαν σε «απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες με το πρόσχημα ότι τους διδάσκουν το Κοράνι και τους αναμορφώνουν», εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας.

Ο ιδιοκτήτης του «εκπαιδευτικού» ιδρύματος και οι έξι βοηθοί του συνελήφθησαν.

Όλα τα παιδιά, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του Reuters ήταν αγόρια ηλικίας από περίπου 5 ως 19 ετών.

«Βρήκαμε περίπου 100 μαθητές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν παιδιά που δεν ήταν καν 9 ετών, αλυσοδεμένα σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου τα είχαν βάλει για να διορθωθούν και να γίνουν υπεύθυνα», ανέφεραν οι Αρχές. Πολλά από αυτά είχαν ουλές στην πλάτη.

«Τα θύματα είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Κάποια από αυτά είπαν ότι είχαν βιαστεί από τους καθηγητές τους», προσέθεσαν.

Η αστυνομία βρήκε επίσης εκεί ένα δωμάτιο βασανιστηρίων, όπου τους μαθητές τους έδεναν με αλυσίδες και τους ξυλοκοπούσαν όταν οι «εκπαιδευτικοί» έκριναν ότι είχαν κάνει κάποιο σφάλμα.

Η επιδρομή της αστυνομίας έγινε εκεί μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες γειτόνων, οι οποίοι δήλωναν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε στο σχολείο αυτό.

Τα θύματα ήταν διαφόρων εθνικοτήτων και δύο από αυτά δήλωσαν κατά την κατάθεσή τους ότι τα είχαν πάει εκεί οι γονείς τους από την Μπουρκίνα Φάσο. Τα περισσότερα προέρχονταν από τις πάμπτωχες βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας.

Το σχολείο αυτό, το οποίο λειτουργούσε εδώ και περίπου δέκα χρόνια, φιλοξενούσε παιδιά που τα είχαν πάει εκεί οι γονείς τους για να διδαχθούν το Κοράνι, αλλά και για να ξαναμπούν στον ίσιο δρόμο κάποιοι μικροί παραβάτες ή χρήστες ναρκωτικών.

Ο βοράς της Νιγηρίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, διαθέτει πολλούς «οίκους αναμόρφωσης», περισσότερο ή λιγότερο επίσημους, που προσφέρουν μια αυστηρά θρησκευτική παιδεία.

Οι γονείς ορισμένων θυμάτων που προέρχονται από την Καντούνα, τους οποίους κάλεσε η αστυνομία, συγκλονίστηκαν και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους όταν είδαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά τους, διότι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα γι’αυτό που ζούσαν…