368
Η Χίλαρι Νέλσον σε παλιότερο στιγμιότυπο από ανάβασή της | North Face

Νεπάλ: Σε κενό 600 μέτρων έπεσε η διασημότερη αμερικανίδα ορειβάτισσα – αγνοείται η τύχη της

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:04
Η Χίλαρι Νέλσον σε παλιότερο στιγμιότυπο από ανάβασή της
|North Face

Νεπάλ: Σε κενό 600 μέτρων έπεσε η διασημότερη αμερικανίδα ορειβάτισσα – αγνοείται η τύχη της

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:04

Μία από τις διασημότερες αμερικανίδες ορειβάτισσες αγνοείται στο Νεπάλ, μετά την πτώση της σε «ρωγμή» (σχίσμα σε παγετώνα) με βάθος 600 μέτρα.

Λίγα λεπτά αφότου κατέκτησε την όγδοη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Ορος Μανασλού, στη σειρά των Ιμαλαΐων, η Χίλαρι Νέλσον επιχείρησε να κατέβει κάνοντας σκι στην πλαγιά του βουνού. Ομως, σύμφωνα με τον οδηγό της και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, το ένα από τα δύο χιονοπέδιλα γλίστρησε από το πόδι της, κι έτσι έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο κενό.

Μαζί της βρισκόταν ο σύντροφός της, επίσης ορειβάτης, Τζιμ Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στην κατασκήνωση βάσης.

Ηταν μία δύσκολη ημέρα για τους ορειβάτες στο ίδιο βουνό, καθώς μία χιονοστιβάδα σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε 13 στην ίδια κορυφή.

Λόγω της κακοκαιρίας, ήταν αδύνατον να διοργανωθεί επιχείρηση διάσωσης της Νέλσον, για την οποία οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανή είναι λιγοστές.

Η 49χρονη Αμερικανίδα, μητέρα δύο παιδιών, είχε φτάσει στην κορυφή ύψους 8.162 μέτρων και 15 λεπτά αργότερα έπεσε στη χαράδρα.

Η Νέλσον, που διαμένει στα Βραχώδη Ορη στο Κολοράντο, θεωρείται η καλύτερη αθλήτρια ορειβατικού σκι και αλπινίστρια στον κόσμο.

Μαζί με τον σύντροφό της έχει κατέβει, κάνοντας σκι, μερικές από τις υψηλότερες και πιο επικίνδυνες κορυφές του κόσμου.

Το 2018, ήταν η πρώτη που έκανε σκι στην πέμπτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Ορος Λότσε του Νεπάλ.

Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε μέσα στο ίδιο 24ωρο το Εβερεστ και το Ορος Λότσε.

«Με μία καριέρα που διαρκεί ήδη δύο δεκαετίες και περιλαμβάνει δεκάδες πρωτιές σε κορυφές και περισσότερες από 40 αποστολές σε 16 χώρες, η Χίλαρι Νέλσον είναι η καλύτερη αθλήτρια ορειβατικού σκι της γενιάς της», αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα της εταιρείας ορειβατικών ειδών North Face, που είναι χορηγός της.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την οικογένειά της και ότι «στηρίζουν τις προσπάθειες διάσωσης με όποιο τρόπο μπορούν».

Στην περιοχή χιόνιζε συνεχώς επί 15 ημέρες. Το χιόνι έφτανε τα δύο με τρία μέτρα και η συγκέντρωσή του προκάλεσε τη χιονοστιβάδα, σύμφωνα με τον Γιούκτα Γκουρούνγκ, που φροντίζει ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση τα σχοινιά που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στη συγκεκριμένη κορυφή.

Οι θανατηφόρες χιονοστιβάδες σε αυτό το βουνό του Νεπάλ είναι συχνές. Το 1972 σκοτώθηκαν 16 ορειβάτες, ενώ το 2019, άλλοι εννέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...