243
Μελαγχολική κοπέλα με μαντήλα και τουρκική σημαία – ασυναγώνιστος συνδυασμός σε κλικ από προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν | REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Νέος «θρίαμβος» της ΜΙΤ, λίγο πριν από τη νίκη του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 19:44
Μελαγχολική κοπέλα με μαντήλα και τουρκική σημαία – ασυναγώνιστος συνδυασμός σε κλικ από προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν
|REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Νέος «θρίαμβος» της ΜΙΤ, λίγο πριν από τη νίκη του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 19:44

Προτού θριαμβεύσει οριστικώς ο Ερντογάν στο δεύτερο εκλογικό ραντεβού του με τον Κιλιτσντάρογλου, η ΜΙΤ, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, έκανε ντόρο – και μάλιστα ντόρο πολύ χρήσιμο στον «σουλτάνο». Μέσα στην προεκλογική περίοδο η μυστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε πυρήνα πρακτόρων της ισραηλινής συναδέλφου της, της Μοσάντ. Κατά τα μεταδιδόμενα, οι ισραηλινοί πράκτορες που συνελήφθησαν είναι 11 άτομα.

Η κατηγορία των Τούρκων αφορά κατασκόπευση εντός της τουρκικής επικρατείας διαφόρων προσώπων που σχετίζονται με το Ιράν. Τις λεπτομέρειες προέβαλε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah την περασμένη Τρίτη. Το ρεπορτάζ του τουρκικού μέσου δήλωσε βέβαιο ότι οι έρευνες που προηγήθηκαν εκτείνονται σε ένα ολόκληρο 18μηνο και ότι όλα ξεκίνησαν από την αποστολή ενός «απειλητικού δέματος» σε κάποιον στόχο της Μοσάντ.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι η ΜΙΤ συνέδεσε αυτή την ιστορία με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία το τουρκικό κράτος έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική. Πώς την ενέπλεξε; Η ΜΙΤ ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί στρατολόγησαν ένα μέλος της, ονόματι Σελτζούκ Κουτσουκάγια, και τον έκαναν αρχηγό του πυρήνα τους. Αυτός υποτίθεται ότι είχε πολλές συναντήσεις με πράκτορες της Μοσάντ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, η παρακολούθηση που έκαναν οι Ισραηλινοί αφορούσε τα πάντα: την προσωπική και οικογενειακή ζωή των παρακολουθουμένων, τις κινήσεις τους εντός και εκτός Τουρκίας, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, την περιουσία τους, τις επικοινωνίες τους και την εργασία τους.

Η ΜΙΤ κατά καιρούς ανακοινώνει συλλήψεις πρακτόρων της Μοσάντ. Η προηγούμενη ανακοινωθείσα περίπτωση αφορούσε σύλληψη πολλών πρακτόρων, τότε για κατασκοπεία σχετιζόμενη με το Παλαιστινιακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...