574
Ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας, Τζορτζ Γουεά, Χρυσή Μπάλα του 1995 | REUTERS/Thierry Gouegnon

Νέος πρόεδρος της Λιβερίας ο άλλοτε άσος της Μίλαν Τζορτζ Γουεά

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 20:41
Ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας, Τζορτζ Γουεά, Χρυσή Μπάλα του 1995
|REUTERS/Thierry Gouegnon

Νέος πρόεδρος της Λιβερίας ο άλλοτε άσος της Μίλαν Τζορτζ Γουεά

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 20:41

Ο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Λιβερίας, σύμφωνα με το BBC, αφού κέρδισε με άνεση τον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Με καταμετρημένο το 98,1% των ψηφοδελτίων, ο Γουεά συγκεντρώνει ποσοστό 61,5% και επικρατεί του αντιπάλου του, του αντιπροέδρου της Λιβερίας, Τζόζεφ Μποακάι.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για τον Γουεά

Κατά την ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνιζόταν ως επιθετικός.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 και αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της χώρας του, καθώς και στην Tonnerre Yaoundé του Καμερούν την περίοδο 1987-1988, κατακτώντας διάφορους τίτλους. Το καλοκαίρι του 1988 μετακόμισε στη Γαλλία, για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, Μονακό, όπου και κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1991. Από το 1992 αγωνίστηκε με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα Γαλλίας το 1994. Το 1995 αποκτήθηκε από την ΑΚ Μίλαν. Στην Ιταλία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1996, 1999) ενώ την περίοδο το 1995 κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ στο Champions League. Το 2000 αποκτήθηκε δανικός από την Τσέλσι, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά μεταγράφηκε αρχικά στη Μάντσεστερ Σίτι και στη συνέχεια στη γαλλική Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Τελικά, έκλεισε τη δεκατετράχρονη καριέρα του στη ομάδα του Αμπού Ντάμπι, Αλ-Τζαζίρα, από την οποία αποκτήθηκε το 2001, το 2003.

Η καμπάνια για την εκλογή του, τελικά, απέδωσε (REUTERS/Thierry Gouegnon)
Η καμπάνια για την εκλογή του, τελικά, απέδωσε (REUTERS/Thierry Gouegnon)

Το 1996, σε έναν αγώνα της Μίλαν με την Πόρτο, ο Γουεά γρονθοκόπησε τον πορτογάλο αμυντικό Ζόρζε Κόστα, υποστηρίζοντας πως δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τον παίκτη της Πόρτο ΦΚ. Αν και τιμωρήθηκε με 6 αγωνιστικές αποκλεισμό, έλαβε την ίδια χρονιά το βραβείο Fair Play της ΦΙΦΑ. Ο ίδιος έχει βραβευθεί, εξάλλου, για τις φιλανθρωπικές του δράσεις με το βραβείο Arthur Ashe Courage Award το 2004, ενώ ήταν και πρέσβης καλής θέλησης της UNICEF. Ο Γουεά έχει ασχοληθεί με το να προωθεί το ποδόσφαιρο για τα παιδιά της Λιβερίας και της Αφρικής γενικότερα, ενώ ανάμεσα σε άλλα, έχει ιδρύσει μια παιδική ομάδα ποδοσφαίρου στη Μονρόβια.

Το 1995 βραβεύτηκε από τη FIFA ως ο Παίκτης της Χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα στην Ευρώπη, αλλά και τον τίτλο του καλύτερου αφρικανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Με τον τελευταίο τίτλο έχει βραβευτεί άλλες δύο φορές (1989, 1994). Ο Γουεά έχει ψηφιστεί από αθλητικούς συντάκτες από όλο τον κόσμο, ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Αφρικής για τον 20ό αιώνα.

Μετά το τέλος της καριέρας του ο Γουεά επέστρεψε στη Λιβερία, όπου ασχολήθηκε με την πολιτική. Τον Νοέμβριο του 2004 ανακοίνωσε την απόφασή του να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές της χώρας του, το 2005. Εγινε επίσημα υποψήφιος τον Αύγουστο του 2005 με το κόμμα Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή. Ξεκίνησε ως φαβορί, αλλά η έλλειψη εμπειρία τον έκανε να χάσει έδαφος. Αν και νίκησε στον πρώτο γύρο των εκλογών (11 Οκτωβρίου 2005), δεν κατάφερε να αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Στον επαναληπτικό γύρο (8 Νοεμβρίου 2005), έχασε από την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. O Γουεά υποστήριξε ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από κρούσματα νοθείας, ωστόσο διεθνείς παρατηρητές τόνισαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Από αυτά, ο Τζορτζ Γουεά Τζούνιορ είναι διεθνής παίκτης με την εθνική Λιβερίας κάτω των 20.

Ο Γουεά κάποια στιγμή ασπάστηκε το Ισλάμ, αλλά έπειτα από 10 χρόνια επέστρεψε στον Χριστιανισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...