520
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας | SOOC

Ο νέος Ποινικός Κώδικας επαναφέρει τις παλιές ποινές φυλάκισης για βλασφημία

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 15:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2019, 16:45
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
|SOOC

Ο νέος Ποινικός Κώδικας επαναφέρει τις παλιές ποινές φυλάκισης για βλασφημία

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 15:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2019, 16:45

Επανέρχονται οι ποινές για την κακόβουλη βλασφημία των Θείων και εξύβρισης θρησκευμάτων στις τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα (ΠΚ) και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μεταξύ άλλων τριπλασιάζονται τα πρόστιμα και αυξάνονται τα έτη κάθειρξης για διακινητές μεταναστών, με τις ποινές να επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, ενώ αυστηροποιείται και το πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι αλλαγές που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα έχουν ως εξής:

Βιασμός

Αυστηριοποίηση του πλαισίου τιμώρησης του βιασμού αρ. 336 ΠΚ. Ηταν κάθειρξη (5-15 έτη τιμώρησης) και γίνεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-15). Επίσης αν ο βιασμός έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού αντί για 10-15 έτη τιμώρησης η ποινή μεταβάλλεται σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη (10-15).

Αρθρο 79 ΠΚ παρ. 7: στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε ώστε να αποφεύγονται οι αναιρέσεις

Βλασφημία

Επαναφορά κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων (αρ. 198 ΠΚ). Προβλέπει φυλάκιση έως 2 έτη όποιος κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

Διακίνηση μεταναστών

Αυστηριοποίηση του πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών του ν. 4251/2014 με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό προστίμων και αύξηση των ετών κάθειρξης με τις ποινές να επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο.

Κλοπή

Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους απαλείφεται σε σχέση με το σχέδιο νόμου η διάρρηξη και πλέον αν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι: Κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 14 ΚΠΔ ώστε ο εισαγγελέας που μετείχε στη σύνθεση του πρώτου βαθμού να μπορεί να μετέχει και στον 2ο βαθμό. Αντικατάσταση της παρ. 1 του αρ. 246 ΚΠΔ ώστε το κατηγορητήριο να συντάσσεται από τον ανακριτή και όχι τον εισαγγελέα. Αντικατάσταση παρ. 1 του αρ. 248 ΚΠΔ. Τροποποίηση του αρ. 304 ΚΠΔ ώστε να επιστρέφονται πρόστιμα για αποκατάσταση ζημιάς σε όσους αθωώθηκαν. Τροποποίηση του αρ. 511 ΚΠΔ για την επαναφορά του βάσιμου λόγου και την αποφυγή μαζικών παραγραφών.

Λάππας: «Εχει ανάγκη εισαγγελικής προστασίας ο Θεός;»

Η επαναφορά των ποινών φυλάκισης για τη βλασφημία των θείων, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λάππας σχολίασε σχετικά: «Δεν ξέρω ποιες σειρήνες σας πίεσαν να επαναφέρετε την κατάπτυστη διάταξη που προσβάλλει το ποινικό δίκαιο, προσβάλλει τη χώρα μας που είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...