328
|

Νέος ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 20:53

Νέος ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 20:53

Ενας ακόμα ισχυρός σεισμός ταρακούνησε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο και πάλι την Ελασσόνα ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική. Αρκετοί κάτοικοι της κεντρικής Ελλάδας δήλωσαν ότι ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, πρόκειται για δόνηση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Θυμίζουμε ότι η Ελασσόνα ταρακουνήθηκε από ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ και το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης.

Δείτε εικόνες μετά από τον νέο ισχυρό σεισμό στη Λάρισα:

Λέκκας: Μη αναμενόμενη δραστηριότητα

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Νίκο Ανδρίτσο.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Καρακώστας: Ενδεχομένως δραστηριοποιήθηκε άλλο ρήγμα – Αναμένουμε μετασεισμούς

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, τόνισε ότι η δόνηση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής εξέλιξης αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο, ο καθηγητής τόνισε ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...