357
Ο νέος επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, εδώ στο Φόρουμ του Νταβός το 2020 | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Νέος επικεφαλής του ΟΟΣΑ ο Αυστραλός Ματίας Κόρμαν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2021, 11:39
Ο νέος επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, εδώ στο Φόρουμ του Νταβός το 2020
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Νέος επικεφαλής του ΟΟΣΑ ο Αυστραλός Ματίας Κόρμαν

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2021, 11:39

Ο αυστραλός Ματίας Κόρμαν εξελέγη νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης από τους 37 πρεσβευτές του οργανισμού, παρά τις έντονες επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώην υπουργός Οικονομικών από το 2013 ως το 2020, ο γεννημένος στο Βέλγιο 51χρονος Κόρμαν εξελέγη με μικρή πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής αντιπροσωπειών, έναντι της 53χρονης Σουηδής Σεσίλια Μάλμστρομ, πρώην ευρωπαίας επιτρόπου για το Εμπόριο.

Παρά το ότι 25 από τα 37 μέλη του ΟΟΣΑ είναι από την Ευρώπη, ο οργανισμός τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει εκλέξει κανένα επικεφαλής από την ήπειρο, σημειώνει το Politico, ενώ ποτέ δεν έχει εκλεγεί γυναίκα.

Η ψηφοφορία πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο, το διευθυντικό όργανο του ΟΟΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη. Ο νέος γενικός γραμματέας καλείται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουνίου.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω της φορολόγησης, θα είναι στο επίκεντρο της θητείας του επικεφαλής των μελών του ΟΟΣΑ που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το πιο πιεστικό ζήτημα για τον νέο επικεφαλής, όπως σημειώνει το Politico, είναι να διευθετήσει το παγκόσμιας κλίμακας ζήτημα της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών όπως η Google και το Facebook. Αν ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να καταλήξει σε λύση, η ΕΕ, όπως αναφέρει ακόμη το Politico, απειλεί να αναλάβει δράση και να επιβάλει τον δικό της φόρο – ενδεχομένως με δεδομένες τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Διαμαρτυρίες από ΜΚΟ

Ο Κόρμαν δεν ήταν το φαβορί στην αρχή της αναμέτρησης για τη διαδοχή του Μεξικανού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω θέσεών του που θεωρούνται σκεπτικιστικές για το κλίμα.

Αρκετές ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν εκφράσει σε επιστολή προς τον ΟΟΣΑ τη «μεγάλη ανησυχία» τους σε σχέση με τον Αυστραλό ενώ η Greenpeace κατήγγειλε «τον φρικτό απολογισμό» του τον τομέα του κλίματος όταν ήταν υπουργός.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΟΟΣΑ, ο Κόρμαν επωφελήθηκε από τη βούληση του οργανισμού να ανοιχτεί στην Ασία και μπόρεσε να «δώσει υποσχέσεις για περιβαλλοντικά θέματα».

Από την πλευρά της, η Σεσίλια Μάλμστρομ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ομόφωνη στήριξη, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, κυρίως λόγω των θέσεών της που θεωρήθηκαν πάρα πολύ φιλελεύθερες για το εμπόριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...