Κατεστραμμένος ενεργειακός σταθμός από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ζίτομιρ | State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία – Χτυπούν τον έναν μετά τον άλλον ενεργειακούς σταθμούς

«Φορτίστε τα πάντα», το μήνυμα στους πολίτες από τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης στη χώρα. Συνεχίζεται η εκκένωση της Χερσώνας. Για μαζικό εκτοπισμό του ουκρανικού πληθυσμού προς τη Ρωσία «προκειμένου να αλλοιωθεί η εθνική σύνθεση των κατεχόμενων περιοχών», κάνει λόγο το Κίεβο
Protagon Team

Οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικό βομβαρδισμό ήχησαν ξανά το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τα πλήγματα σε ενεργειακές κυρίως υποδομές της Ουκρανίας. Την Τετάρτη ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και πάλι εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (κάτω βίντεο από αναχαίτιση πυραύλου πάνω από ενεργειακό σταθμό στα βόρεια του Κιέβου.

«Φορτίστε τα πάντα», ήταν το μήνυμα της Ukrenergoι -διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας- προς τους πολίτες καθώς εξαιτίας της καταστροφής πολλών ενεργειακών υποδομών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αναμένονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Οπως είπε η Ukrenergo, διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών κάθε φορά, ενδέχεται να επηρεάσουν όλη τη χώρα σήμερα, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μαζέψουν νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 ως τις 23:00.

Την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει έναν «μαζικό εκτοπισμό» των κατοίκων των περιοχών που πρόσφατα προσάρτησε και τη στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό.

Στο διάγγελμά το βράδυ της  Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν χ21 ιρανικά drones, δέκα από τα οποία κατευθύνονταν προς το Κίεβο. «Δυστυχώς», όμως, υπογράμμισε, «υπήρξαν πλήγματα και νέες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές».

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» και «αναμένουμε ότι ο ρωσικός τρόμος θα κατευθύνεται εναντίον των ενεργειακών υποδομών μέχρι, με τη βοήθεια των εταίρων μας, να είμαστε σε θέση να καταστρέφουμε το 100% των πυραύλων και των drones», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Στη Χερσώνα εν τω μεταξύ ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης από τη ρωσική διοίκηση, λόγω της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους Ρώσους προβλέπεται η μετακίνηση 50.000 με 60.000 ανθρώπων, ωστόσο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ, έκανε λόγο για «προετοιμασία μαζικού εκτοπισμού του ουκρανικού πληθυσμού» προς τη Ρωσία «προκειμένου να αλλοιωθεί η εθνική σύνθεση των κατεχόμενων περιοχών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην περιοχή, Βλαντίμιρ Σάλντο, δεσμεύθηκε ότι οι ρώσοι στρατιώτες θα αντισταθούν «μέχρι θανάτου».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένκσι απηύθυνε τέλος προειδοποίηση στους κατοίκους των προσαρτημένων περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια—για την εκστρατεία αναγκαστικής στρατολόγησης που διεξάγει ο ρωσικός στρατός.

«Προσπαθήστε -είπε- να εγκαταλείψετε τις κατεχόμενες περιοχές. Και αν δεν μπορείτε να το κάνετε και βρίσκεστε στις ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, προσπαθήστε με την πρώτη ευκαιρία να καταθέσετε τα όπλα και να πάτε προς τις ουκρανικές θέσεις».