Η στιγμή κατά την οποία ο Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδει στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Νέοι φόροι 2,5 δισ. στον νέο προϋπολογισμό

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 που προβλέπει νέους φόρους 2,5 δισ. ευρώ - Θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 10 Δεκεμβρίου
Protagon Team

«Φορτωμένος» με επιπρόσθετα βάρη για τους φορολογουμένους κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη – και όχι από τον υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει άμεσους φόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένους κατά 300 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016, παρά τις αλλαγές στην κλίμακα των μισθωτών, των αγροτών και των ενοικίων και έμμεσους φόρους 26,4 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένους κατά 1,5 δισ. σε σχέση με φέτος.

Πρωτογενές πλεόνασμα -που είναι καλύτερο του μνημονιακού στόχου, κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ- εκτιμάται ότι θα πετύχει φέτος η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 0,5% που προέβλεπε το Μνημόνιο. Η υπεραπόδοση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2017, για το οποίο ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%, έναντι 1,75% που προβλέπει το Μνημόνιο. Σε απόλυτους αριθμούς, η υπέρβαση του στόχου για το 2016 ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 στα 500 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνει πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για 250 χιλιάδες νοικοκυριά με προϋπολογισμένα 760 εκατ. ευρώ.

Εκατό εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετουμένων δάνειων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξάνονται κατά 250 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους θα προέλθουν από την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα τσιγάρα, την επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ και την αύξηση του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης και της σταθερής τηλεφωνίας.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.