742
Το «Mercer Street», στο οποίο σημειώθηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Rula Rouhana

Νέο θρίλερ με τάνκερ και απόπειρα πειρατείας στον Κόλπο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 11:13
Το «Mercer Street», στο οποίο σημειώθηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Rula Rouhana

Νέο θρίλερ με τάνκερ και απόπειρα πειρατείας στον Κόλπο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 11:13

Νέο περιστατικό πιθανής πειρατείας σημειώθηκε σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το βράδυ της Τρίτης.

Το περιστατικό ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν ζημιές, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στρατιωτική βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (UKMTO).

Τα πρόσωπα που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο το εγκατέλειψαν, πλέον το τάνκερ είναι ασφαλές και «το περιστατικό τελείωσε», επεσήμανε η UKMTO στο Twitter.

Τρεις πηγές υπηρεσιών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη ότι το τάνκερ «Asphalt Princess», με σημαία Παναμά, κατελήφθη από δυνάμεις που φέρονται να στηρίζονται από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη διέψευσε.

Αργότερα, το Κέντρο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Ομάν ανέφερε στο Twitter ότι έλαβε πληροφορίες πως το τάνκερ Asphalt Princess με σημαία Παναμά ενεπλάκη «σε ένα περιστατικό πειρατείας στα διεθνή ύδατα του Κόλπου του Ομάν», ενώ πρόσθεσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό του σουλτανάτου έστειλε πολλά πλοία για να φροντίσουν για την ασφάλεια των διεθνών υδάτων.

Διαψεύδει το Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν ότι οι ιρανικές δυνάμεις ή οι σύμμαχοί τους εμπλέκονται σε συμβάντα εναντίον οποιουδήποτε πλοίου στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο είναι ένα πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον της Τεχεράνης.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και όλοι οι βραχίονες της Ισλαμικής Αντίστασης στη Μέση Ανατολή δεν έχουν καμία σχέση με το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν», ανέφεραν οι Φρουροί σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συμβάν είναι μια ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο «να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για (ανάληψη) εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».

Τρεις πηγές υπηρεσιών ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ανέφεραν νωρίτερα ότι πιστεύεται πως δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν κατέλαβαν ένα τάνκερ στα ανοιχτά των ΗΑΕ.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να εκφράσει η αμερικανική κυβέρνηση κάποια κρίση για το θέμα. «Ανησυχούμε» αλλά «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκφέρουμε άποψη», είπε στους δημοσιογράφους.

Αναλυτές της εταιρείας Dryad Global, που ειδικεύεται στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, είπαν ότι το πλοίο στο οποίο φέρεται να εκδηλώθηκε πειρατεία είναι το υπό σημαία Παναμά «Asphalt Princess». Ο εξειδικευμένος ιστοτοπος MarineTraffic ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει άσφαλτο και πίσσα και κατευθυνόταν στο Σοχάρ, ένα λιμάνι στο βόρειο Ομάν.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η επίθεση στο «Mercer Street»

Το συμβάν σημειώθηκε πέντε ημέρες μετά την επίθεση σε πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος και για την οποία δυτικές χώρες κατηγόρησαν το Ιράν.

Η Βρετανία, η Ρουμανία και η Λιβερία δήλωσαν την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι «πολύ πιθανό» το Ιράν να χρησιμοποίησε ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πραγματοποιήσει τη θανατηφόρα επίθεση κατά ενός τάνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά του Ομάν.

«Η επίθεση αυτή διατάραξε και αποτέλεσε έναν κίνδυνο για την ασφαλή διέλευση και την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και ήταν μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφεραν οι χώρες σε επιστολή τους προς το 15μελές Συμβούλιο.

«Η πράξη αυτή θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Η Τεχεράνη αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην επίθεση της Πέμπτης στο υπό λιβεριανή σημαία, αλλά ιαπωνικής ιδιοκτησίας τάνκερ μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων «Mercer Street», τη διαχείριση του οποίου έχει η ισραηλινή εταιρία Zodiac Maritime.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, που ήταν μέλη του πληρώματος του τάνκερ.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Βρετανία αναμένεται να θέσει το ζήτημα σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τις επόμενες ημέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μία δημόσια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουμανία, μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους πραγματοποιούν μία λεπτομερή έρευνα για την επίθεση αυτή. Θα ενημερώσουμε το συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω», ανέφεραν στην ίδια επιστολή, η Βρετανία, η Λιβερία και η Ρουμανία.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για να αντιδράσουν στην επίθεση.

Το Ισραήλ έγραψε ξεχωριστά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών του»

«Οι αυξανόμενες επιθετικές ενέργειες του Ιράν θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή μας και όχι μόνο, και αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει συγκεκριμένη και αποφασιστική δράση για τον περιορισμό αυτού του αυξανόμενου κινδύνου», έγραψε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ Γκίλαντ Ερντάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...