777
Οι εκπτώσεις άνοιξαν το clicka away περιμένει να γίνει ραντεβού εντός καταστήματος, τα μαγαζιά προς το παρόν πάντως είναι κλειστά | ΙΝΤΙΜΕnews

Nέο πακέτο στήριξης ύψους €13 δισ – ζεστό χρήμα στην αγορά

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 15:04
Οι εκπτώσεις άνοιξαν το clicka away περιμένει να γίνει ραντεβού εντός καταστήματος, τα μαγαζιά προς το παρόν πάντως είναι κλειστά
|ΙΝΤΙΜΕnews

Nέο πακέτο στήριξης ύψους €13 δισ – ζεστό χρήμα στην αγορά

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 15:04

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων, που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει αρχίσει ο απολογισμός της ζημιάς των επιχειρήσεων ώστε η Πολιτεία να μπορέσει να τις στηρίξει πιο οργανωμένα και στοχευμένα.

Ανάμεσα σε άλλα, ένα  νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ύψους έως 50.000 ευρώ, με πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια.

Επιγραμματικά, τα μέτρα συνολικού ύφους 13 δισ. ευρώ έχουν ως εξής:

  • Πρόγραμμα τύπου “Γέφυρα” για τις επιχειρήσεις (κυρίως τις μικρομεσαίες) με επιδότηση τόκων δανείων για εννέα μήνες.
  • Αναστολή πληρωμών δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή
  • “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6” ύψους 1,5 δισ. ευρώ με 50% επιδότηση
  • Επιδοτήσεις για τη δημιουργία e-shops από τις επιχειρήσεις με επιδότηση του 100% των δαπανών δημιουργίας τους
  • Νέος κύκλος εγγυήσεων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δάνεια έως 50.000 ευρώ.
  • Αναστολή εργασίας και τον Ιανουάριο με επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους.
  • Επίδομα 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες.
  • Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων για επιχειρήσεις εστίασης.
Ορίζοντας ο Απρίλιος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», ο ορίζοντας για τα μέτρα της επόμενης μέρας είναι ο Απρίλιος. Τότε θα λήξει η ισχύς των μέτρων γενικευμένης στήριξης που θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς για να ακολουθήσουν μέτρα όπως:

– Η ενεργοποίηση του Κανονισμού της Ε.Ε. για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το μέτρο αυτό στοχεύει βασικά σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους και όχι προσωπικές και η ενίσχυση μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ έναντι των 800.000 ευρώ της επιστρεπτέας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται μεσαίες επιχειρήσεις, με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό να προβλέπει κάλυψη όσων απασχολούν έως 250 άτομα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ενίσχυση μπορεί να δοθεί ώς τις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει την περίοδο από 1ης Μαρτίου 2020.

– Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ώστε να βελτιωθεί το μέγεθός τους από πλευράς οικονομικής αποτελεσματικότητας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Εξετάζονται φοροελαφρύνσεις για μια αρχική περίοδο, μετά τη συγχώνευση, καθώς και ειδικά προγράμματα δανειοδότησης. Εξετάζεται επίσης, όπως αναφέρει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «η εισαγωγή μιας νέας νομικής μορφής για τις αστικές επιχειρηματικές συμπράξεις, ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις ατομικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ανώτερης μορφής εταιρεία (περιορισμένη ευθύνη, περισσότερος έλεγχος)».

– Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη επί 6 μήνες του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου και τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020.

Εξετάζεται επίσης:

– Η δημιουργία ενός πολύ στοχευμένου εγγυοδοτικού προγράμματος, που θα εξασφαλίζει τραπεζική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία, αλλά έχουν προοπτικές ανάκαμψης.

– Η επανάληψη, το 2021, της μειωμένης ή μηδενικής προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, που ίσχυσε το 2020, εξασφαλίζοντας επιπλέον ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ.

– Η διευκόλυνση του κλεισίματος επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μη συντηρούνται «με το ζόρι» στη ζωή, λειτουργώντας αντιοικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις του πτωχευτικού που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μέτρα για την εστίαση

Νέα μέτρα στήριξης ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, που πέρα από το take away είναι άγνωστο πότε θα ξανανοίξει, προανήγγειλε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας. Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή», δεσμεύθηκε ο κ. Παπαθανάσης, κρίνοντας πως είναι «πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης».

Οσον αφορά το λιανεμπόριο, επανέλαβε ότι «αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», δεσμευόμενος ξανά ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει.  Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν»,  σημείωσε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε λέγοντας ότι  το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», ανέφερε ενδεικτικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...